Okrugli stol: Priziv savjesti
Srijeda, 04.02.2015.

srijeda, 4. veljače 2015.

Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Zaklada Sveučilišta u Rijeci organiziraju okrugli stol o temi ''Priziv savjesti u medicinskoj praksi - Kada je i koliko doista utemeljen?

Kao što je poznato, pravo na priziv savjesti proizlazi iz prava na slobodu savjesti  koja je zajamčena člankom 18. Opće deklaracije UN o pravima čovjeka iz 1948. godine. No, ni danas nisu  rijetke situacije u kojima pravni poredak ne priznaje legitimnost prigovora savjesti koje izjavljuju pojedinci. Danas je u Hrvatskoj, izuzev prigovora savjesti protiv vojne službe koji je izrijekom priznat u čl. 47. Ustava RH, zakonima izrijekom priznat i prigovor savjesti liječnicima, medicinskim sestrama i stomatolozima protiv sudjelovanja u medicinskim zahvatima (poput pobačaja).

O ovoj iznimno osjetljivoj temi govorit će:  prof. dr. sc. Sanja Balen, pročelnica Katedre za kliničkolaboratorijsku dijagnostiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci • Nađa Berbić, Novi list • prof.dr. sc. Tanja Frančišković, pročelnica Katedre za psihijatriju i psihološku medicinu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci • prof. dr. sc. Josip Grbac, Teologija u Rijeci  • Hajrudin ef. Mujkanović, Glavni imam MIZ Rijeka, Medžlis Islamske zajednice Rijeka • prof. dr. sc. Herman Haller, pročelnik Katedre za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci • Branka Lučić, dipl. med. tehn., Klinički bolnički centar Rijeka • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica Sveučilišta u Rijeci • dr. sc. Dalida Rittossa, Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci • prof. dr. sc. Alan Šustić,  dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i pročelnik Katedre za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci • prof. dr. sc. Željko Župan, Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje Kliničkog bolničkog centra Rijeka


Moderatorica:

Elvira Marinković Škomrlj

rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću i protokol Sveučilišta u Rijeci

 

Okrugli stol bit će održan u četvrtak, 5. veljače 2015. s početkom u 14.30 sati u predavaonici br. 6 u prizemlju Fakulteta zdravstvenih studija, Ulica Viktora Cara Emina 5, Rijeka (nekadašnji Građevinski fakultet).


 

 E. Marinković Škomrlj

 

NAJAVA OKRUGLOG STOLA U NOVOM LISTU, 29. siječnja 2015. 

 

 

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk