Upravljanje institucijom
Petak, 13.02.2015.

petak, 13. veljače 2015.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci od utorka do petka, 10. do 13. veljače održana je radionica ''Upravljanje institucijom i strateški menadžment''. Sveučilište u Rijeci organiziralo je ovu radionicu u sklopu projekta Higher Education Initiative for Southeastern Europe – HEISEE (Inicijativa u visokom obrazovanju za jugoistočnu Europu), uz partnerstvo Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja (CIRO) te Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji (Institute of Higher Education, University of Georgia). Radionica je održana na engleskom jeziku, a završilo ju je 45 polaznika. Cilj radionice bio je osmisliti studijski program o rukovođenju u visokom obrazovanju.

 

 - Iako cijela Europa ima poprilično različitu tradiciju organizacije sveučilišta i visokog obrazovanja, američke ćemo trendove morati uzeti u obziru daljnjem razvoju našeg visokoškolskog sustava. Morat ćemo u budućnosti razmatrati modele ''slobodnije'' organizacije sveučilišta, kako bismo se što bolje prilagodili zahtjevima tržišta. Sveučilišta trebaju predstavljati sponu između znanosti i primijenjene tehnologije, jer ukoliko sveučilište nije povezano s gospodarstvom, onda ono počinje postojati ''samo za sebe'', što nije dobro., izjavio je prof. dr. sc. Damir Markulak, prorektor za strategiju razvoja i prostorno planiranje Sveučilišta u Osijeku, jedan od sudionika radionice.

 

 - Kolege iz Amerike ugodno su nas iznenadilI time što zapravo ni oni ne doživljavaju sveučilište kao isključivo komercijalnu aktivnost. Mnogo više od nas govore o foundraisingu, odnosno prikupljanju novca, no s druge strane, kao i mi, štite temeljne akademske vrijednosti: istraživanje i nastavu, vrijednosti čija se pravila razlikuju od pravila tržišta i korporacija. Kolege Amerikanci također se na sveučilištima mnogo više oslanjaju na bivše studente. Takvi alumni klubovi kod nas su tek u začetcima. Kod njih postoji mnogo izraženija pripadnost svojem sveučilištu, a ti bivši studenti na razne načine mogu doprinijeti svojem sveučilištu, pa i donijeti financijski doprinos., zaključila je izv. prof. Aleksandra Deluka Tibljaš, dekanica Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, također sudionica radionice.

 

Neven Protić 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk