Završen projekt ''StuDiSupport''
Četvrtak, 26.02.2015.

četvrtak, 26. veljače 2015.

Na Sveučilištu u Zagrebu 5. i 6. veljače 2015. održana je završna konferencija IPA projekta Unaprjeđivanje kvalitete studiranja za skupine studenata u nepovoljnom položaju kroz usluge studentskih savjetovališnih službi – ''StuDiSupport''. 

Projekt je imao za cilj razvoj i promicanje programa podrške studentima s naglaskom na podzastupljene skupine, kako bi se povećao broj upisa i završnost studenata u nepovoljnom položaju u sustavu visokog obrazovanja. Specifični ciljevi u sklopu navedenog projekta, čiji je nositelj Sveučilište u Zagrebu, a jedan od partnera Sveučilište u Rijeci (Sveučilišni savjetovališni centar), bili su umjereni na verificiranje modela pružanja podrške kroz studentske savjetovališne službe, promociju i dostupnost savjetovališnih službi te poboljšanje kvalitete obrazovanja i poticanje socijalne integracije studenata s invaliditetom i studenata kojima je potrebna dodatna podrška u sustavu visokog obrazovanja.Tijekom 18 mjeseci trajanja projekta opremljene su savjetovališne službe te su osigurani ljudski resursi za aktivnosti: provedbe individualnog i grupnog savjetovanja studenata, osmišljavanja i provedbe radionica i predavanja za poboljšanje socijalnih i akademskih vještina studenata u nepovoljnom položaju, izrade on-line materijala i psihoedukativnih tekstova, provedbe edukacije administrativnih i akademskih djelatnika, uspostave sustava prikupljanja podataka o studentima s invaliditetom, organizacije volonterske podrške za povećanje mobilnosti studenata s invaliditetom, nabave specijalizirane opreme te digitalitzacije i prilagodbe nastavne literature studentima s invaliditetom, održavanja tribine o aktivizmu studenata s invaliditetom te izrade smjernica za razvoj sustava podrške studentima i smjernica za postupanje za studente s kroničnim bolestima i psihičkim smetnjama u okviru akademskog okruženja.

Specifične aktivnosti koje su provedene na Sveučilištu u Rijeci u sklopu navedenog projekta jesu i razvoj dvije online aplikacije – sustav rane detekcije studenata rizičnih za razvoj psiholoških problema te interaktivna online aplikacija ''SkRIpta''. Sustav rane detekcije studenata poseban je online sustav za rano prepoznavanje studenata s psihičkim teškoćama, a cilj mu je upućivanje studenata na pravovremeno traženje stručne pomoći u svrhu prevencije razvoja ozbiljnijih i trajnih psiholoških problema. Interaktivna online aplikacija ''SkRIpta'' (skripta.uniri.hr) je osmišljena s ciljem pružanja praktičnih savjeta studentima vezanih uz život i studiranje u Rijeci.

Provedba IPA projekta ''StuDiSupport'' ukazala je na potrebu za osiguravanjem kontinuiteta djelovanja sustava pružanja usluga podrške studentima u svrhu unaprjeđivanja obrazovnih ishoda te poticanja profesionalnog i osobnog razvoja svakog studenta s obzirom na specifičnost njegovih potreba. Važan cilj u okviru ovih usluga usmjeren je na povećanje pristupačnosti visokog obrazovanja prepoznatim podzastupljenim skupinama i osiguravanje mogućnosti uspješnog upisa, tijeka i dovršenja visokoškolskog obrazovanja. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk