Centar izvrsnosti započeo s radom

utorak, 3. ožujka 2015.

Sastankom predstavnika partnerskih institucija započeo je s radom Znanstveni centar izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva. Ovaj centar jedan je od sedam centara izvrsnosti koje je krajem prošle godine proglasio ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, temeljem prijava na objavljeni poziv Agencije za znanost i visoko obrazovanje i obavljene međunarodne i nacionalne evaluacije tijekom 2013. i 2014. godine.

U fokusu rada Centra bit će istraživanja međuodnosa virusa i imunološkog sustava, kao i dizajniranje cjepiva i vektora za prevenciju i liječenje različitih zaraznih bolesti i tumora koji pogađaju svjetsko stanovništvo.

Centar je jedan od sedam centara s institucijom nositeljicom iz Rijeke, Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, a partnerske ustanove su Centar za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu te Klinika za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' iz Zagreba. Voditelj Centra je prof. dr. sc. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu u Rijeci, autor preko stotinu izvornih članaka u području imunologije i virusologije citiranih oko 5.000 puta, voditelj i suradnik na više od 30 domaćih, EU i međunarodnih projekata s financiranjem od preko 9 milijuna eura za Medicinski fakultet, dobitnik brojnih znanstvenih nagrada u zemlji i inozemstvu, prvi dobitnik projekta Europskog istraživačkog vijeća (ERC) u Hrvatskoj te član Leopoldine, Njemačke nacionalne akademije znanosti. Uz prof. dr. sc. Jonjića, Znanstveni odbor Centra čine i prof. dr. sc. Bojan Polić i prof. dr. sc. Astrid Krmpotić s Medicinskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Alemka Markotić s Klinike za infektivne bolesti u Zagrebu te dr. sc. Beata Halassy sa Sveučilišta u Zagrebu.

Svrha osnivanja i podupiranja znanstvenih centara izvrsnosti je unaprijediti hrvatsku znanost, prepoznati, umrežiti i vrednovati vrhunske istraživače i inovativna znanstvena istraživanja te ojačati kapacitete hrvatske znanosti za uključivanje u Europski istraživački prostor na temama od iznimne važnosti za znanost i društvo. U fokusu Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva je istraživanje međuodnosa virusa i imunološkog sustava, kao i dizajniranje cjepiva i vektora za prevenciju i liječenje različitih zaraznih bolesti i tumora koji pogađaju svjetsko stanovništvo. Neki od virusa koji će biti predmet pretkliničkih i kliničkih istraživanja Centra, a za koje do danas nisu razvijena učinkovita cjepiva, su citomegalovirusi iz porodice herpesvirusa, virus ospica i zaušnjaka, hepatitis virus C te hantavirusi, uzročnici hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom.

 

Za dodatne informacije možete se obratiti na kontakte:

prof. dr. sc. Stipan Jonjić – e-adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript   ili

Ani Gerbin, dipl. oec. – e-adresa Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript   /   tel. 051 651 250.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk