Predstavljenje projekta
Petak, 06.03.2015.

petak, 6. ožujka 2015.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas je održano predstavljanje projekta ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'', vrijednog preko 180 milijuna kuna. Predstavljanju je prisustvovao te održao govor predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Zoran Milanović.

Vi ste bili prvi i svaka vam čast. Bez ''ali''. Ovdje se nema što dodati. Ovaj je europski projekt odrađen od početka do kraja kako spada i treba poslužiti kao uzor svim ostalim Sveučilištima u Hrvatskoj. Moramo ''pucati visoko'' i težiti vrhunskoj kvaliteti. Ovih osrednjih ima previše… Jedan od osnovnih razloga zašto se Hrvatska nalazi u Europskoj uniji jest financijska korist. Vi ste to i dokazali. Svima vama koji radite na riječkom Sveučilištu želim najbolje želje, a vi ste pokazali da ste ih sami sposobni ostvariti!, istakao je u svome obraćanju premijer Milanović.

Projekt su predstavili rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin i voditeljica Projekta, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić. Predstojnici i voditelji centara i laboratorija: prorektor za informatizaciju prof. dr. sc. Zlatan Car (Centar za napredno računanje i modeliranje), pročelnik Odjela za biotehnologiju prof. dr. sc. Krešimir Pavelić (Centar za visokoprotočnu tehnologiju), prof. dr. sc. Mladen Petravić (Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije), prodekan Građevinskog fakulteta prof. dr. sc. Gordan Jelenić (laboratoriji Građevinskog fakulteta).

Predstavljanju su, uz brojne ugledne goste iz svijeta znanosti i obrazovanja, ali i gospodarstva, također nazočili: ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Vedran Mornar, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel.

Projekt ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' obuhvaća opremanje četiriju centra s pripadajućim laboratorijima – Centar za visokopropusne tehnologije u biomedicini (Odjel za biotehnologiju), Centar za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centar za napredno računanje i modeliranje te laboratorije Građevinskog fakulteta. Nositelj projekta je Sveučilište u Rijeci, koje kao središnja visokoobrazovna i istraživačka ustanova u Primorsko-goranskoj županiji, ovim projektom želi unaprijediti i povećati istraživačku infrastrukturu i kapacitete centara i laboratorija koji djeluju na sveučilišnom Kampusu.

Navedene aktivnosti omogućit će postizanje izvrsnosti u razvoju, inovacijama i istraživanju u Republici Hrvatskoj te smanjiti regionalne nejednakosti u razini znanstvene, istraživačke i obrazovne infrastrukture. Postignuti rezultati implementirat će se u suradnji s malim i srednjim poduzećima na tržištu čime se povećati broj radnih mjesta u srednje visokoj i visokotehnološkoj proizvodnji te povećati broj transfera tehnologije s privatnim sektorom namijenjenih daljnjoj komercijalizaciji. Poduzete aktivnosti osigurat će prisutnost na tržištu čime će projekt dobiti održivu komponentu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 180.182.048,91 kuna od čega se 85% financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a nacionalni doprinos iznosi 15%. Provedba projekta započela je 19. travnja 2014. i trajat će 12 mjeseci. 

tekst: Neven Protić
fotografije: Damir Škomrlj 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk