''Studenti žele diplomu Medicine'', Novi list, 5. 2. 2015.
 

NEZADOVOLJNI
 ZDRAVSTVENI STUDIJI

 
Studenti žele diplomu Medicine
 
 
RIJEKA » Unatoč tome što su studenti novoosnovanog Fakulteta zdravstvenih studija početkom prosinca nakon višesatnih razgovora s dekanom te ustanove prof. dr. Alanom Šustićem i rektorom Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Perom Lučinom postigli dogovor da će svim polaznicima novog fakulteta koji su studij započeli na Medicinskom fakultetu te su početkom ove akademske godine prebačeni na novu ustanovu biti izdana diploma oba fakulteta – studenti su ponovo nezadovoljni. Uzrok njihovog nezadovoljstva opet je isti, a riječ je o prebacivanju studenata s Medicinskog fakulteta na novu ustanovu. Naime, osnivanjem Fakulteta zdravstvenih studija ukupno je 726 studenata diplomskih sveučilišnih studija iz područja fizioterapije, sestrinstva, medicinsko-laboratorijske dijagnostike, radiološke tehnologije i primaljstva s Medicinskog fakulteta prebačeno na novi fakultet, a dio studenata tvrdi da s takvom odlukom nisu bili upoznati i ne žele je prihvatiti. Iako dekani oba fakulteta, kao i rektor, smatraju da studenti prebacivanjem na novu ustanovu nisu nimalo zakinuti, jer pohađaju identičan program kao i do sada, jednako kvalitetan i u boljim prostorima te u konačnici dobivaju jednako vrijednu diplomu riječkog Sveučilišta, studenti se još uvijek ne mogu pomiriti s činjenicom da neće diplomirati na Medicinskom fakultetu koji su i upisali. 
    – Puno je tu apsurda jer prije nego što ćemo diplomirati prebacili su nas na Fakultet zdravstvenih studija, a svi nastvanici su nam s Medicinskog fakuleteta u Rijeci čiji studenti smo bili sve do nedavno, koristimo knjižnicu Medicinskog fakulteta, svi mentori za diplomske su nam s Medicinskog fakulteta, ispite polažemo na Medicinskom fakultetu, a žele nam nam dati diplomu Fakulteta zdravstvenih studija kojeg niti nema u bazama. Obećali su dvojne diplome, ali nitko ne odgovara na pitanje koji će dekan to potpisati, čiji pečat ćemo imat ili pak u čiju matičnu knjigu idemo, kažu studenti. 
    Sve što žele, dodaju, diploma je Medicinskog fakulteta, jer kada su ga upisivali za Fakultet zdravstvenih studija nisu ni znali da postoji ni da će ikada postojati. Međutim, dekan Fakulteta zdravstvenih studija prof. dr. Alan Šustić takve zahtjeve studenata drži neosnovanim, te ponovo naglašava da u njihovom prebacivanju na novu ustanovu nema ništa sporno. 
    – Sve je transparentno i pravno regulirano. Postigli smo dogovor da će studenti koji su upisali Medicinski fakultet, a završavaju Fakultet zdravstvenih studija dobiti dvojne diplome, odnosno diplome jednog i drugog fakulteta koje će potpisati oba dekana, ističe prof. dr. Šustić. 
    Tvrdnju da novi fakultet nije uveden u baze dekan odbacuje, jer pojašnjava radi se o fakultetu Sveučilišta u Rijeci, koje spada u red ozbiljnih sveučilišnih institucija te zaključuje da je riječ tek o nekolicini nezadovoljnih studenata, a ne o stavu svih polaznika Fakulteta zdravstvenih studija.

I. ŠESTAN KUČIĆ 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk