''Pokreće se studijski program ''Kako poslovati s Kinom?'', Novi list, 10. 2. 2015.
 
SURADNJA VELEPOSLANICA KINE DENG YING U PRATNJI STJEPANA MESIĆA POSJETILA KOMORU
 
Pokreće se studijski program »Kako poslovati s Kinom«

Program će od iduće akademske godine biti pokrenut na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, a uključuje i učenje kineskog jezika, običaja i kulture, zbog čega će iz Kine doći dva profesora kojima će Grad Opatija financirati smještaj

Aneli DRAGOJEVIĆ MIJATOVIĆ
 
Iskoristiti goleme potencijale suradnje s Kinom – Stjepan Mesić i Deng Ying * Foto: R. BRMALJRIJEKA » Veleposlanica NR Kine u Hrvatskoj Njezina ekselencija Deng Ying sa suradnicima i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić posjetili su jučer HGK-Županijsku komoru Rijeka, gdje ih je primio predsjednik riječke Komore Vidoje Vujić sa suradnicima. Vujić je istaknuo da je buduća suradnja moguća prije svega kroz korištenje kapaciteta Luke Rijeka, te moguću izgradnju budućeg kineskog logističkog centra na području Primorsko-goranske županije. 
    
Uvoz robe

Kazao je i da je gradonačelnik Opatije dao pristanak da se financira smještaj dvaju profesora iz Kine, dok bi Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu (FMTU) već od iduće akademske godine pokrenuo studijski program o tome kako poslovati s Kinom, što bi uključilo i učenje kineskog jezika, običaja i kulture.     
    Vujić je podsjetio i da oko 200 tvrtki na našem području uvozi robu iz Kine, dok je tek 15-ak onih koje u Kinu nešto izvoze. Spomenuo je i da je Autotrans zainteresiran da se ovdje otvori turistička agencija, u kojoj bi mogla raditi i osoba iz Kine, kao i za otvaranje agencije u Kini. Ravnatelj Lučke uprave Vlado Mezak kazao je da se 2017. očekuje završetak Zagrebačkog terminala, a krajem godine raspisat će se, ističe, natječaj za koncesiju, te očekuje da se jave i kineske tvrtke. Kineski Cosco je inače prisutan u grčkom Pireju, no kako su oni više orijentirani na istočnoeuropsko tržište, a Rijeka na srednjeeuropsko, mislimo da i tu ima potencijala za suradnju, rekao je Mezak, spomenuvši i plan prenamjene dijela lučkih u urbane sadržaje, o čemu će također kineske partnere posebno izvijestiti. Dekanica FMT
U Kini nas znaju po »Valter brani Sarajevo« i »Bella Ciao« 
    
    – U velikoj Kini Hrvatska je malo poznata, ali ima jedan film koji svi Kinezi znaju, a to je »Valter brani Sarajevo«. Isto tako, rekli su mi u Kini i da znaju jednu staru hrvatsku pjesmu, a ta pjesma je »Bella Ciao«. Puno je dakle razlika, od veličine zemlje, ekonomske snage i drugih, ali ima i sličnosti: mi smo jedine zemlje koje su se same oslobodile od fašizma – oni od japanskog, a mi od njemačkog i talijanskog, pa sam ja primjerice, u tada okupiranoj Europi, još 1942. išao u partizansku školu, ponosno je istaknuo Mesić.
 U Dora Smolčić Jurdana potvrdila je da će se operativno sve učiniti da najavljeni program o poslovanju s Kinom zaživi već s idućom akademskom godinom. 
    Veleposlanica Deng Ying kazala je da najčešće posjećuje upravo Primorsko-goransku županiju i Rijeku, koja je na nju ostavila dubok dojam. Dodaje da je, osim spomenutih, važna i lokalna suradnja, spomenuvši pritom Akrobatsku trupu Dalian iz Kine koja je povodom kineske Nove godine (18. veljače) sinoć gostovala u riječkom HNK-u. Istaknula je i da je razgovarala s predstavnicima Cosca, te da oni imaju svoj strateški plan koji je vezan uz Pirej, međutim i Rijeka je u mreži ove regije. Postoji potencijal za suradnju vezano za autoceste i željeznice, i to je, kaže, samo pitanje vremena, a osim Cosca ima i drugih potencijalnih investitora jer kineska vlada sada energično povećava investicije u inozemstvo, posebno u Europu. 
    
Kineska medicina

Što se tiče suradnje na području razmjene znanstvenika u turizmu, tu je, ističe Deng Ying, prvi korak već napravljen, a postoji i inicijativa o razvoju kineske medicine u sklopu razvoja turizma u PGŽ-u. Inače, lani je u Hrvatskoj boravilo 53.000 kineskih turista, a naglasak treba staviti na problem transporta i moguće avio-linije. 
    Bivši predsjednik Stjepan Mesić kaže da moramo srušiti neke barijere koje su postojale i smetale u suradnji s Kinom i njenom privredom. 
    – Koliko se samo govori o nizinskoj pruzi, za koju bi moglo biti zainteresirano pola Europe. No, za to postoje određene smetnje u Bruxellesu. Zato mislim da treba inicirati tripartitni sporazum Hrvatska-Mađarska-Kina, gdje možemo imati podršku i mađarskog premijera, kaže Mesić, dodajući da veze s Kinom itekako postoje, samo ih moramo intenzivirati. Tako se, primjerice, kaže, u Pekingu na sveučilištu uči hrvatski jezik. Ima prijedlog: smanjiti broj ambasada u Europi, a povećati ih tamo gdje su naša tržišta, dakle u Kini.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk