''Prvi master studij rukovođenja u regiji'', Novi list, 11. 2. 2015.
 
SVEUČILIŠTE RADIONICA O UPRAVLJANJU
 
Prvi master studij rukovođenja u regiji
 
 
S radionice o strateškom menadžmentu  * Foto: S. DRECHSLERRIJEKA » U sklopu Inicijative u visokom obrazovanju za jugoistočnu Europu (Higher Education Initiative for Southeastern Europe – HEISEE) na Sveučilištu u Rijeci jučer je započela četverodnevna radionica »Upravljanje institucijom i strateški menadžment«. Radionica je okupila četrdesetak sudionika koji će podijeljeni u tri skupine do kraja ovog tjedna stjecati znanja o razvoju organizacijskih struktura, kultura i procesa odlučivanja u visokom obrazovanju. Jučer započeta radionica postat će jedan od kolegija budućeg programa cjeloživotnog obrazovanja, kojiće pak biti dio budućeg poslijediplomskog specijalističkog studija rukovođenja u visokom obrazovanju. Budući master studij, kao i program cjeloživotnog učenja, predstavila je prorektorica za studije i studente prof. dr. Snježana Prijić Samaržija. 
    – Riječ je o studiju na engleskom jeziku koji će biti prvi takav studij u regiji, a rađen je u suradnji sa Sveučilištem u Georgiji i drugim ekspertima. U Europi postoji 27 takvih studijskih programa, a očekujemo da će krajem ove godine program krenuti u akreditacijski postupak, najavila je prorektorica. 
    Dodajući kako je HEISEE inicijativa temeljena na partnerstvu Sveučilišta u Rijeci, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Centra za istraživanje i razvoj obrazovanja, te Instituta za visoko obrazovanje Sveučilišta u Georgiji, prorektorica je istaknula da posebnu skupinu na radionicama čine rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, dok su za članove uprava riječkih fakulteta, kao i rukovodeće administrativno osoblje rektorata oformljene zasebne skupine. 
    – Kreatori obrazovnih politika i čelni ljudi u visokom obrazovanju u Hrvatskoj značajno se zalažu za institucionalnu autonomiju te se time stavlja fokus na odgovornost samih institucija u sustavu visokog obrazovanja, ali i na njihovo služenje potrebama društva i gospodarskog sektora. Nalazimo se u strukturnim promjenama koje su kompleksne, a novi sustavi trebaju dobre upravljače, akademsko vodstvo koje posjeduje visoku razinu profesionalnosti i stručnosti u strateškom upravljanju složenim institucijama. Strateški menadžment u modernom sveučilištu zahtijeva razumijevanje organizacije uz pomoć širokog spektra znanja, od osnova financija do pripremanja odgovarajućih strateških pitanja za analizu institucijskih istraživanja, kaže prof. dr. Prijić Samaržija. 
    Uz domaće eksperte radionica je okupila i stručnjake s Instituta za visoko obrazovanje u Georgiji, a financira se iz projekta Veleposlanstva SAD-a, Sveučilišta u Rijeci te Sveučilišta u Georgiji. (I. Š. K)
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk