''Zaokret prema internacionalizaciji studija'', Novi list, 25. 3. 2015.
 
SENAT SVEUČILIŠTA U RIJECI RASPRAVA O POVEĆANJU BROJA STRANIH STUDENATA

Zaokret prema internacionalizaciji studija

Jezična barijera jedna od glavnih prepreka za dolazak stranih studenata
 
Konzultacije pred početak jučerašnje sjednice Senata * Foto: S. JEŽINARIJEKA » Povećanje broja stranih studenata i internacionalizacija studijskih programa bili su glavna tema jučerašnje sjednice Senata Sveučilišta u Rijeci, a kao jedna od glavnih prepreka za dolazak stranih studenata istaknuta je jezična barijera. Ove akademske godine riječki su fakulteti upisali 70 stranih studenata, a prema mišljenju članova Senata to je nedovoljno. Sveučilište nije zadovoljno ni s brojkom od dvjestotinjak Erasmus studenata, a kako bi se broj inozemnih studenata koji studiraju u Rijeci, kao i onih koji riječko Sveučilište odabiru za realizaciju kratkotrajne mobilnosti povećao potrebno je ukloniti niz barijera. Prema najavi prorektorice za studije i studente prof.dr. Snježane Prijić Samaržije na narednoj sjednici Senata bit će usvojene konkretne mjere, kao i rokovi njihove primjene. 
    – Neupitno je da nam treba više studija na engleskom ili nekom drugom stranom jeziku, ali treba ukloniti i niz drugih prepreka poput zdravstvenog osiguranja za strane studente. U otklanjanje tih prepreka ove smo godine uložili 3,5 milijuna kuna, a dio tih sredstava investirat će se i u organizaciju besplatnog usavršavanja nastavnika za držanje nastave na engleskom jeziku, kao i za izdavanje priručnika i organizaciju ljetnih škola, kaže prorektorica. 
    Dodajući kako se dio rasprave na jučerašnjoj sjednici vodio i oko orijentacije Sveučilišta p
Na poslijediplomskim studijima 1.234 upisnih mjesta 
    
    Senat riječkog Sveučilišta jučer je usvojio i upisne kvote za poslijediplomske studije. Riječ je o ukupno 1.234 mjesta, od čega su 403 namijenjena doktorskim studijima, a 831 specijalističkim poslijediplomskim studijima koji bilježe rastući trend.
 rema studentima iz regije za koje ne postoji jezična barijera prof.dr. Prijić Samaržija ističe kako riječki fakulteti takvim studentima mogu biti zanimljivi zbog kvalitete programa, ali i europski priznate diplome. 
    – Studenti iz zemalja Europske unije za nas zapravo više nisu strani studenti, no svejedno želimo povećati broj studenata iz EU, a to je praksa i ostalih inozemnih sveučilišta. S druge strane zanimaju nas i studenti iz regije. Riječ je o svojevrsnom zaokretu rada Sveučilišta u okviru kojeg se otvaramo prema inozemstvu i ne ciljamo više samo na studente unutar države, navodi prof.dr. Prijić Samaržija. 
    Za razliku od stranaca koji upisuju riječke studije dolazna i odlazna kratkorajna mobilnost bilježe konstantni rast, a riječko je Sveučilište najzanimljivije studentima iz Finske, Italije, Latvije, Poljske i Španjolske, dok riječki studenti najradije odlaze u Austriju, Češku, Italiju, Njemačku i Poljsku.

I. ŠESTAN KUČIĆ 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk