''Povijest presađivanje bubrega u Rijeci'', Novi list, 8. 4. 2015.
 
SUTRA SIMPOZIJ
 
 
RIJEKA » »Transplantacija bubrega u Rijeci« tema je sedmog simpozija koji sutra u sveučilišnom kampusu organizira Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu u Rijeci. Simpozij će podsjetiti na povijest transplantacije bubrega u Rijeci i dati osvrt na sadašnje stanje za koje voditelj Zavod za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu, akademik Daniel Rukavina, kaže da je lijepo slaviti važne datume, poput skore 45. godišnjice prve transplantacije bubrega u Rijeci, ali ne da bi se živjelo na lovorikama, već da nekadašnji uspjeh bude poticaj za nove prodore. Akademik Rukavina, kao mladi znanstvenik, koncem šezdesetih godina prošlog stoljeća bio je tajnik Transplantacijske sekcije koju su vodili profesori Vinko Frančišković i Šime Vlahović. 
    – Najviše mi se urezao u sjećanje neizmjeran entuzijazam cijele ekipe, od kliničara svih profila do nas iz temeljnih znanosti, od profesora pa do zadnje osobe u hijerahijskom nizu. Nije bilo niti primisli da netko svojom neodgovornošću zakoči taj proces. Tu je i visoka profesionalnost i karizmatičan ugled osoba koje su u tome sudjelovale, ugled uvijek temeljen na radu i rezultatima, a prvenstveno ugled profesora Vinka Frančiškovića. Nakon prve transplantacije, Rijeka je postala najveći transplantacijski centar u u Jugoslaviji, ali je bila u vrhu i u drugim područjima kirurgije, potaknuta upravo transplantacijskim programom, prisjeća se akademik Rukavina. 
    Ipak, kako kaže, taj položaj nije se uspio zadržati trajnije pa se već koncem osamdesetih godina počeo osjećati zamor, previše inercije i samozadovoljstva, što je još više došlo do izražaja u sljedećim desetljećima. 
    – Akumulirana znanja i ogromno iskustvo koje je stekao transplantacijski tim nisu se stoga uspjela preliti u širenje transplantacijskog programa, što je inače bio logičan slijed u svim svjetskim centrima, i Rijeka je tako izgubila priliku da se razvije u veliki transplantacijski centar, objašnjava akademik Rukavina. 
    No, prema njegovom mišljenju, novi trendovi u transplantacijskom programu u Rijeci pa i značajni prodori u nekim područjima, otvaraju nove perspektive za širu međunarodnu afirmaciju. Tu posebno ističe rezultate donorskog programa koji su dostigli najviše svjetske standarde. 
    Na simpoziju će biti riječi i o aktualnom trenutku programa transplantacije bubrega i prilagodbi visokim standardima Eurotransplanta. (B. Č.)
 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk