Odavanje počasti minutom šutnje
Petak, 24.04.2015.

petak, 24. travnja 2015.

Rektorski zbor Republike Hrvatske je podržao inicijativu EUA (European University Association) pod nazivom ''Protect Universities from Attack'' pokrenutu nakon terorističkih napada koji su uslijedili na sveučilišnom kampusu u Garissi u Keniji 2. travnja 2015. kada je ubijeno 147 studenata, a najmanje 79 ljudi je ranjeno. 

Predsjednik Rektorskog zbora prof. dr. sc. Pero Lučin poziva sastavnice, djelatnike i studente Sveučilišta u Rijeci u nadi da se priključe ovoj akciji te da minutom šutnje odamo počast žrtvama u Keniji i upozorimo na važnost zaštite sveučilišta od svih oblika napada. 

Rektorski zbor poziva sva hrvatska sveučilišta da se pridruže ostalim europskim sveučilištima u osudi bilo kakvog oblika nasilja nad obrazovanjem te minutom šutnje u ponedjeljak, 27. travnja 2015. u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu) odaju počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti širom svijeta.


 


Ovim činom želi se upozoriti da je svaki čin nasilja ili napada na obrazovanje u suprotnosti s temeljnim sveučilišnim vrijednostima kao što je sloboda mišljenja i govora, tolerancija i autonomija te se ugrožava temeljno pravo svake osobe na stjecanje kvalifikacija kojima će kasnije pridonijeti razvoju svoje zemlje i društva.

Napadi na sveučilišta, studente i znanstvenike slabe i uništavaju akademsku slobodu te imaju razarajući učinak na istraživanja, nastavu i pristup obrazovanju čime narušavaju dugoročni razvoj društva. Ističemo da je očuvanje slobode i sigurnosti sveučilišta i sveučilišne zajednice važno za osiguravanje napretka znanja te kulturni i znanstveni razvoj čovječanstva.

Potraga za znanjem nema granica i sveučilišna djelatnost nadilazi geografske i političke granice. Stoga se nadamo da ćemo na ovaj način potaknuti međunarodnu zajednicu na pokretanje aktivnosti za zaštitu sveučilišta te spriječiti slične tragedije u budućnosti. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk