Monitoring klizišta Grohovo
Utorak, 12.05.2015.

utorak, 12. svibnja 2015.

Prigodom predstavljanja monitoringa na klizištu Grohovo, uspostavljenog u okviru hrvatsko-japanskog projekta ''Risk Identification and Land-Use Planning for Disaster Mitigation of Landslides and Floods in Croatia'', Sveučilište u Rijeci danas, 12. svibnja 2015.  posjetio je veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Nj. E. Keiji Ide.

Uvažene goste na Rektoratu je primila prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, voditeljica Projekta s hrvatske strane. Uz Njegovu Ekselenciju, predstavljaju Projekta također su prisustvovali: prof. dr. sc. Hideaki Marui, prof. dr. sc. Sassa Kyoji i prof. dr. sc. Masayoshi Nakashima iz Japana te prof. dr. sc. Željko Arbanas s Građevinskog fakulteta u Rijeci i Iva Tijan iz Službe za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Rijeci. Nakon sastanka na Rektoratu prorektorica Ožanić obišla je s delegacijom klizište Grohovo, pilot-područje u spomenutom hrvatsko-japanskom projektu.

 


 
Hrvatsko-japanski bilateralni znanstveni projekt ''Risk Identification and Land-Use Planning for Disaster Mitigation of Landslides and Floods in Croatia'' započeo je 27. ožujka 2009. u sklopu programa - Science and Technology Research Partnership for Sustainable Development (SATREPS). U okviru SATREPS programa omogućeno je zajedničko istraživanje japanskih i hrvatskih znanstvenika, a iz programa su financirani troškovi međunarodne razmjena istraživača i donirana je oprema za implementaciju aktivnosti projekta. Vrijednost projekta je oko 4 milijuna $ kojeg je financirala Vlada Japana, a sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH. Japanske partnerske institucije u projektu su: Sveučilište u Niigati (The Research Center for Natural Hazards and Disaster Recovery), Sveučilište u Kyotu (Disaster Prevention Research Institute, DPRI) i neprofitna organizacija Međunarodni konzorcij za klizišta (International Consortium on Landslides, ICL). Hrvatske partnerske institucije u projektu bila su tri hrvatska sveučilišta: Sveučilište u Rijeci (Građevinski fakultet), Sveučilište u Zagrebu (Rudarsko-geološko-naftni fakultet i Agronomski fakultet) i Sveučilište u Splitu (Građevinsko-arhitektonsko-geodetski fakultet), kao i Hrvatski geološki institut. Projekt je trajao 5 godina, a u njemu je sudjelovalo 20 istraživača iz Japana i oko 30 iz Hrvatske. Jedan od glavnih ciljeva projekta je analiza geohazarda i razvoj smjernica za primjenu rezultata Projekta u sustavu prostornog uređenja. Svrha Projekta je doprinos održivom razvoju kroz primjenu odgovarajućih mjera u dokumentima prostornog uređenja. Aktivnosti projekta provedena su na pilot- područjima koja se nalaze u blizini gradova gdje su smještena tri partnerska hrvatska sveučilišta, tj. u Zagrebu, Rijeci i Splitu. Voditeljica projekta sa hrvatske strane bila je prof. dr. sc. Nevenka Ožanić sa Sveučilišta u Rijeci, a sa japanske strane je prof. dr. sc. Hideaki Marui sa Sveučilišta u Niigati.
Projekt je dobio izvrsne konačne ocjene od japanskog završnog evaluacijskog tima u prosincu 2013. u pet kriterija: primjerenost, učinkovitost, efikasnost, učinka i održivosti.
Pripremajući se za nastavak hrvatsko-japanske suradnje sudionici sastanka obišli su lokaciju klizišta Grohovo gdje je instalirana oprema u sklopu spomenutog Projekta, gdje su im se pridružili predstavnici Građevinskog fakulteta u Rijeci, predstavnici Grada Rijeke i Hrvatskih voda.
 
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk