Proslavljen Dan Sveučilišta
Srijeda, 20.05.2015.

srijeda, 20. svibnja 2015.

Na Građevinskome fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci 19. svibnja 2015. svečano je obilježen 42. Dies Academicus – Dan Sveučilišta. Održana je svečana sjednica Senata na kojoj su dodijeljena akademska priznanja professorima emeritusima, redovitim profesorima izabranima u trajno zvanje, umirovljenim redovitim profesorima te su dodijeljene Rektorove nagrade i druga studentska priznanja.

Svečanosti su nazočili brojni ugledni gosti iz svijeta znanosti i obrazovanja, gospodarstva i politike, a počasni gost Diesa Academicusa bio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović. U svojem trećem posjetu Sveučilištu u Rijeci ove godine premijer je još jednom spomenuo važnost riječkog Sveučilišta te istaknuo kako ono može biti uzor cijeloj Hrvatskoj.

U svojem godišnjem izvješću Rektor Lučin naglasio je kako je zadovoljan smjerom u kojem se Sveučilište kreće, ali da pred svima nama stoji još mnogo truda, rada i usavršavanja. Rektor je zahvalio premijeru na dosadašnjem naporima Vlade, ali također pozvao kako Vladu, tako i lokalne vlasti da imaju na umu da razvoj riječkog Sveučilišta, posebice Kampusa nije dovršen, nego je u tijeku. Upozorio je da Sveučilišta moraju imati autonomiju, jer gospodarski rast i izlazak i krize mogu jamčiti samo obrazovani, stručni i specijalizirani kadrovi, a za ostvarenje toga potrebna su snažnija ulaganja u znanost i obrazovanje.

Na svečanoj sjednici Senata počasno zvanje i titula professor emeritus dodijeljena je Vinku Kandžiji s Ekonomskog fakulteta, Mati Sršenu s Građevinskog fakulteta i Miljenku Uraviću s Medicinskog fakulteta. Umirovljenim redovitim profesorima uručene su zahvalnice, a to su: Žarko Violić, Bruno Grbac, Vinko Kandžija, Igor Brajdić, Ivan Vrkljan, Mira Ćuk, Eris Materljan, Žarko Mavrić, Jasminka Rupčić, Miljenko Uravić i Jasna Peter Katalinić. U trajno zvanje redovitoga profesora izabrani su: Mile Pavlić, Branko Šestan, Jasminka Pavelić, Željka Crnčević Orlić, Dinko Vitezić, Gordana Zamolo, Nikica Gabrić, akademik Željko Reiner, Maja Krašević, Damir Miletić, Elvira Mustać, Lada Badurina, Nenad Smokrović, Marija Kaštelan Mrak, Dean Crnković i Nenad Hlača.

Među studenticama i studentima nagrađenima Rektorovom nagradom za izvrsnost, studenticom generacije u 2014/2015. akademskoj godini rektor je proglasio Kristinu Habunek, studenticu 1. godine diplomskoga studija Primijenjena umjetnost Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Najbolje studentice i studenti dobitnici su Rektorove nagrade za izvrsnost: Kristina Habunek, Ivana Pajković, Nika Čunović, Josipa Ždravac, Kruno Topolski, Daniel Brusić, Domagoj Vučić, Katarina Balen, Iva Parenta, Sandra Kvaternik, Sandra Crnko, Ivan Pribanić, Viktor jurčić, Ivona Jerbić i Hana Grubišić Krmpotić.

Nagrade na najbolji studentski stručni, znanstveni ili umjetnički rad dobili su: Lara Saftić, Erol Šehu i Monika Rajkovača. Studenticom volonterkom proglašena Andreja Matošević, studentom aktivistom Diego Sušanj, a rektorovu nagradu za sport dobila je Ana Matković. Emi Karmelić uručeno je priznanje za izniman doprinos studentskom aktivizmu. 


premijer Zoran Milanović i Senat Sveučilišta u Rijeci
premijer Zoran Milanović, rektor Pero Lučin i nagrađene studentice i studenti
studentica generacije 2014./2015. Kristina Habunek s dekanom Akademije primijenjenih umjetnosti Josipom Butkovićem 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk