Damir Tulić i Nina Kudiš nagrađeni
Utorak, 26.05.2015.

utorak, 26. svibnja 2015.

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske, sa sjedištem u Zagrebu, dodijelilo je godišnju nagradu ''Radovan Ivančević'' za 2014. knjizi Opatska riznica, katedrala i crkve grada Korčule, autora doc. dr. sc. Damira Tulića i prof. dr. sc. Nine Kudiš s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.Opatska riznica, katedrala i crkve grada Korčule, objavljena je u srpnju 2014. godine. Nakladnik je župa svetog Marka u Korčuli, a tiskana je u Zagrebu u 330 primjerka. Knjiga broji 272 stranice te 400 fotografija i tlocrta. Opremljena je kazalom imena te bibliografijom. Recenzenti su akademik Igor Fisković te dr. sc. Matej Klemenčič, redoviti profesor na Sveučilištu u Ljubljani.

Knjiga je objavljena povodom šezdesete obljetnice otvaranja javnosti Opatske riznice svetog Marka u gradu Korčuli. Ovom znanstvenom monografijom po prvi je put iscrpno predstavljeno izuzetno vrijedno povijeno-umjetničko blago jedne od najvažnijih sakralnih zbirki u Dalmaciji. Uz detaljni prikaz Riznice, objavljene su i brojne nove spoznaje vezane za korčulansku katedralu i njezine umjetnine, kao i inventare svih korčulanskih crkava, a rezultat su višegodišnjih znanstvenih istraživanja autora.

Akademik Igor Fisković o knjizi piše: ''Redovito gledana kao kameni grad iz snova prošlosti, poglavito po vanjskom svojem obliku uspoređivana s ''izbrušenim draguljem'' na rubu mora, čak nazvana ''ornamentom od ciloga svita'', neprestance hvaljena Korčula, s ovom nam knjigom dosad najpotpunije otvara svoja njedra. Iznimno pomnim istraživanjem dvoje povjesničara umjetnosti, naime razlistan je cjelokupni inventar u prvom redu znamenite Opatske riznice i dične katedrale Sv. Marka, a onda i svih gradskih crkava. Strpljivim su svojim radom kao i nemalim znanjem Nina Kudiš i Damir Tulić, opisali nebrojena njihova pokretna dobra svih likovnih vrsta te većini prepoznali podrijetlo i istinske vrijednosti. Osim što su cjeloviti takvi pothvati u ukupnom nam okruženju hrvatske kulture prava rijetkost, nemjerljivi su doprinosi pa i značenje ovoga koji predočuje dolično opremljena knjiga. Njezin tekst se odlikuje više nego stručnom metodom i ima naglašenu znanstvenu dimenziju, što mu daje izvrsnost popraćenu mnoštvom valjanih otkrića i utemeljenih spoznaja.''


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk