Za prijestolnicu kulture
Srijeda, 27.05.2015.

srijeda, 27. svibnja 2015.

Prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, prorektorica za studije i studente sudjelovala je danas  u Zagrebu na predstavljanju za odabir kandidata koji će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, što je jedan od strateških ciljeva Sveučilišta u Rijeci.

Uloga Povjerenstva je ocijeniti prijave gradova kandidata, usuglasiti listu gradova koji ulaze u fazu konačnog odabira, predložiti jedan grad za dodjelu naslova Europske prijestolnice kulture i novčane nagrade Melina Mercouri, pratiti pripreme imenovanog grada te na kraju podnijeti izvješće na temelju kojeg će Komisija odlučiti hoće li određenom gradu dodijeliti novčanu nagradu Melina Mercouri.

Povjerenstvo se sastoji od 12 članova od kojih su deset imenovale europske institucije – Europski parlament, Europska komisija, Europsko vijeće i Odbor regija dok dva člana dolaze iz Hrvatske. 

Europa je tijekom povijesti bila središte izuzetno bogatog i raznolikog umjetničkog razvoja pri čemu su europski gradovi igrali ključnu ulogu u oblikovanju i širenju kulture. Europska prijestolnica kulture je inicijativa Europske unije kojoj je cilj istaknuti to bogatstvo i raznolikost, kao i zajedničke kulturne aspekte Europe kako bi pridonijela zbližavanju europskih naroda i njihovome boljem međusobnom razumijevanju.

U tim su okolnostima opći ciljevi inicijative Europska prijestolnica kulture definirani na sljedeći način: očuvati i promicati raznolikost kultura u Europi i naglasiti njihove zajedničke značajke, kao i povećati osjećaj pripadnosti građana zajedničkome kulturnom prostoru s jedne strane, te poticati kulturni doprinos dugoročnom razvoju gradova u skladu s njihovim strategijama i prioritetima s druge strane.

U skladu s tim ciljevima, grad koji će ponijeti naslov Europske prijestolnice kulture nastojat će svojim aktivnostima poboljšati opseg, raznolikost i europske dimenzije svoje kulturne ponude, uključujući i transnacionalnu suradnju; proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi; ojačati kapacitet svojeg kulturnog sektora i njegovu povezanost s drugim sektorima, te podići svoj međunarodni ugled pomoću kulture.

Natječajnu dokumentaciju ocjenjuje spomenuto Povjerenstvo odnosno Europski panel, a u tijeku je usmena obrana natječajne dokumentacije koja se održava od 26. do 29. svibnja. Rezultati prvog kruga bit će objavljeni već u petak, 29. svibnja, a grad koji će ponijeti titulu Europske prijestolnice 2020. bit će poznat u prosincu 2015. godine, odnosno po završetku drugog kruga natječaja. 


Gradsko vijeće Grada Rijeke je prije dvije godine usvojilo Strategiju razvoja kulture Grada Rijeke do 2020. godine kao temeljni preduvjet za kandidiranje za Europsku prijestolnicu kulture, nakon čega je započet intenzivni period pripreme kandidature.

Riječku kandidaturu u Zagrebu su, uz prorektoricu prof. dr. sc. Prijić – Samaržija,  predstavili  i gradonačelnik Rijeke i predsjednik Odbora za pripremu riječke kandidature Vojko Obersnel, primorsko–goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke i dopredsjednik Odbora za pripremu kandidature Ivan Šarar, savjetnica za međunarodnu suradnju u kulturi Grada Rijeke i voditeljica pripreme kandidature Irena Kregar Šegota, arhitekt Idis Turato kao član tima za izradu koncepta kandidature, ravnatelj opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević kao član tima za izradu koncepta kandidature te predstavnica nezavisne kulture Ivana Golob iz Centra za industrijsku baštinu.  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk