Javna priznanja Grada Rijeke
Utorak, 16.06.2015.

utorak, 15. lipnja 2015.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, a uz nazočnost predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke. Nagradu za životno djelo dobili su Darko Gašparović i Bože Mimica, a zaslužnim pojedincima i institucijama uručene su i četiri godišnje nagrade te pet Zlatnih plaketa "Grb Grada Rijeke".

Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2015. godini iznimno je dodijeljena dvojici kandidata, prof. Boži Mimici, za izuzetan doprinos kulturi, povijesti i numizmatici grada Rijeke i Hrvatske i dr. sc. Darku Gašparoviću, za izniman doprinos sveukupnom kulturnom, umjetničkom i znanstvenom razvoju grada Rijeke.

Bože Mimica je svojim cjelokupnim postignućima dao veliki doprinos promidžbi hrvatske kulture, posebno nacionalne povijesti i numizmatike o čemu svjedoče mnoge stručne knjige enciklopedijskih izdanja, ali i prestižne nagrade među kojima se ističe Odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Njegov rad i djelovanje ostavljaju snažan pečat u gradu Rijeci kroz multikulturnu angažiranost i sveprisutnost u javnom i kulturnom životu. Rijetko koja europska država ima tako cjelovitu i sistematiziranu građu nacionalne numizmatike, kao što je profesor Mimica priredio hrvatsku nacionalnu numizmatiku u svojim knjigama. 
 
 
Darko Gašparović ostavio je dubok trag u kulturnom i kazališnom životu Rijeke. U dva je navrata obnašao dužnost intendanta HNK Ivana pl. Zajca. Od 1989. do 1992. godine umjetnički je ravnatelj Hrvatske drame, a u sezoni 1993./94. i cijelog Kazališta. U tim godinama HNK Ivana pl. Zajca uspostavlja financijsku i organizacijsku stabilizaciju te postiže umjetničke dosege koji ga svrstavaju među najbolja kazališta u Hrvatskoj. Vrhunac je izvedba Gašparovićeve dramatizacije romana sage o Rijeci Vježbanje života koja je postala kultnom predstavom riječkog glumišta u njegovoj novijoj povijesti. Njegovu knjigu "Dramatica krležiana" stručna kritika ocijenila kao najbolje i najtemeljitije djelo o Krležinoj dramatici, a nakon boravka u Južnoj Koreji, gdje je kao prvi profesor s nekog hrvatskog sveučilišta predavao hrvatski jezik, književnost i dramu, objavio je i  kapitalno djelo o riječkom i hrvatskom književnom avangardistu Kamovu. 

Dobitnici nagrada za životno djelo zahvalili su na dodijeljenim priznanjima, a dr. Gašparović je svoj govor posvetio Gradu. "Rečeno je puno puta da je Rijeka uvijek bila gradom trgovine, industrije i novih tehnologija, što je samo djelomice točno. Naravno da je ona to doista i bila, ali nije zato manje bila i gradom znanja, znanosti i umjetnosti. S višestoljetnim školstvom koje nam donesoše isusovci, spaja se vrhunsko graditeljstvo, likovne umjetnosti,  kazalište, književnost. Rijeka doista jest rijeka koja teče živom vodom i takvom je moramo sačuvati. Vjerujem da ćemo svatko na svome području i svi zajedno jednodušno prionuti na tome da Rijeka postane Europskim gradom kulture u 2020. godini. To bi – to će! – zasigurno znatno doprinijeti izlasku iz recesije i monotonije i ponovnome usponu Grada u svakome pogledu," kazao je Gašparović.

Zlatna plaketa "Grb Grada Rijeke" dodijeljena je prof. dr. sc. Željku Bartuloviću, za dugogodišnji doprinos znanstveno-istraživačkom proučavanju i promicanju prošlosti grada Rijeke i zapadne Hrvatske te obrazovanje pravnika, Samostalnom sindikatu zaposlenika riječke luke, za dugogodišnji sindikalni rad i doprinos u promicanju i zaštiti prava lučkih radnika u Rijeci, doc. dr. sc. Nikoli Ivanišu, prim. dr. med., za osobni doprinos razvoju zdravstva i podizanje ugleda grada Rijeke razvojem Poliklinike Ivaniš, kao priznatog vrhunskog medicinskog centra u Hrvatskoj, Klubu Sušačana za dugogodišnje nakladništvo časopisa Sušaka revija i doprinos kulturnom razvoju i ukupnom boljitku društvene zajednice grada Rijeke te Williamu Klingeru, posthumno, za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke, njene međunarodne kontekstualizacije te doprinos internacionalnoj historiografiji. 

Godišnje nagrade Grada Rijeke dodijeljene su dr. sc. Jonatanu Lergi, dipl. ing., za znanstveni doprinos i ostvarena postignuća u području digitalne obrade signala te nagradu Hrvatske akademije tehničkih znanosti, doc. dr. sc. Vladimiru Mozetiču, dr. med. za izniman doprinos razvoju i profiliranju zdravstvene djelatnosti kao potencijala gospodarskog razvoja našega kraja, Damiru Miškoviću, za unapređenje i doprinos popularizaciji nogometa te Predragu Slobodi za vrhunska sportska ostvarenja u vaterpolu i izuzetan doprinos sportskom ugledu grada Rijeke. 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović u svom se govoru posebno osvrnula na gospodarske projekte koji su iznimno važni ne samo za sveukupni razvoj Rijeke i Primorsko-goranske županije, već i čitave Hrvatske. 
"Nadam se da ćemo izgradnjom Zagrebačke obale te razvojem moderne željeznice od Rijeke do ostalih zemalja EU, razviti luku u potpunosti," kazala je predsjednica Grabar Kitarović, posebno istaknuvši kako je stoga vrlo važno  iskoristiti Europske fondove, no puno važnije postići zajedništvo, odnosno da se svi, bez obzira na politički predznak, s jednakim entuzijazmom i željom za uspjehom posvećuju razvoju svoje zemlje i da u tome žele surađivati. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk