Unaprijeđivanje kvalitete
Ponedjeljak, 13.07.2015.ponedjeljak, 13. srpnja 2015.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci u petak, 10. srpnja 2015. održano je predstavljanje četiriju projekata koji podržavaju unaprjeđenje kvalitete visokog obrazovanja. Projekt je dobilo Sveučilište u Rijeci te njegove sastavnice: Ekonomski, Pomorski i Učiteljski fakultet. Gotovo 10 milijuna kuna dodijeljeno je Sveučilištu u Rijeci za provedbu četiriju projekata, a sredstva su dobivena u okviru natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava  “Unaprjeđivanje kvalitete u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira” financiranih iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa Razvoj ljudskih potencijala 2007.-2013. (prioritetna os Unapređenje ljudskog kapitala u obrazovanju, istraživanju i razvoju). Radi se o iznosu koji je  gotovo šestina ukupne sume koja se dodjeljivala u sklopu Natječaja. Trajanje Projekata  je 15 mjeseci.

U okviru Natječaja financirani su projekti koji podržavaju unapređenje kvalitete visokog obrazovanja kroz razvoj i provedbu HKO, izradom standarda zanimanja, standarda kvalifikacija te modernizacijom i/ili izradom novih studijskih programa temeljenih na ishodima učenja i u skladu s potrebama tržišta rada.

Projekte su predstavili: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, dekanica Učiteljskog fakulteta prof. dr. sc. Jasna Krstović, dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr. sc. Heri Bezić i dekan Pomorskog fakulteta prof. dr. sc. Serđo Kos.

''Tržište rada sve češće koristi riječ ''kompetencija'', a u visokome obrazovanju češće se koristi termin ''ishodi učenja''. Ta se dva pojma moraju preklopiti. Naši studijski programi od ranije su prilagođeni, a sada je došla prilika da se kroz Europski socijalni fond ti programi usklade. Postojeći, dosta striktan sustav treba je jedne strane ujednačiti, a druge ga strane učiniti fleksibilnijim.'', rekao je rektor Lučin u svojem uvodnom obraćanju.

Prof. dr. sc. Heri Bezić, dekan Ekonomskog fakulteta Rijeka naglasio je kako su se u projekt koji će biti provođen na njihovom Fakultete uključili svi fakulteti, visoke škole i veleučilišta u RH koja obrazuju ekonomiste. Cilj je projekta da uspostavi kompetencije diplomiranih studenata, prema potrebama tržišta rada. ''Naši studenti imaju zadovoljavajući nivo prelaska na visokoškolske ustanove u inozemstvu, ali prijelaznost unutar države je vrlo slaba. To također ovim projektom želimo poboljšati.'', dodao je dekan Bezić.
''Nemamo vanjsku potrebu za kvalitativno unaprjeđivati naše studijske programe, iznutra ih želimo inovirati. Nastavit ćemo se voditi maksimom Što je dijete manje – o njemu treba više znati!, kojom smo se vodili i kada smo osnovali diplomski studij predškolskog odgoja.'', istaknula je dekanica Krstović, koja je ujedno i voditeljica projekta na svome Fakultetu, a partnerstvo u jednom dijelu projekta dijele u Učiteljskim fakultetom u Zagrebu.

U ime najstarije sastavnice Sveučilišta u Rijeci, Pomorskog fakulteta, dekan Kos je naglasio: ''Želimo istražiti potrebe tržišta rada za zanimanjima u logistici i pomorstvu. Želim naglasiti da studentice i studenti Pomorskog fakulteta izlaze na svjetsko tržište rada. Kako se 80% svjetske trgovine odvija pomorskim putem, u pomorstvu se rađaju brojna specifična zanimanja, a tu RH kaska s usklađivanjem, ponekad čak i s adekvatnim prijevodima. U okviru ovog projekta želimo izraditi standarde zanimanja i kompetencija u logistici, unaprijediti preddiplomske studije, unaprijediti nastavničke kompetencije te razvijati e-učenje.''

''Jedino smo Sveučilište koje je, kao sveučilište, dobilo ovakav projekt iz ovoga Natječaja. Suština svega je da svaki program koji se uvodi, mora prethodno napraviti analizu tržišta rada i potreba za takvim kadrom. Testirat ćemo projekt na programu Odjela za biotehnologiju, u suradnju s Jadranom - galenskim laboratorijem d. d. Rijeka. Također želimo kroz programe cjeloživotnog obrazovanja omogućiti dopunjavanje kompetencija koje društvo traži. Naglasak je na prvostupnicima, koje tržište rada još uvijek slabo prepoznaje, a krajnji je cilj povećanje zapošljivosti naših studenata.'', zaključila je prorektorica Prijić Samaržija. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk