Program DUNAV 2014.-2020.

Europska komisija odobrila je Program transnacionalne suradnje DUNAV 2014.-2020

Glavni ciljevi programa
 
Podunavski transnacionalni program podržavat će političku integraciju na području u dosegu polja povezanih s prioritetima Strategije EU-a za podunavsku regiju (EUSDR-a). Namjera je transnacionalnih projekata utjecati na nacionalne, regionalne i lokalne politike (u svojstvu katalizatora političkih odluka).


Prioriteti financiranja
 
Program će se usredotočiti na četiri prioriteta:

 • Inovativno i društveno odgovorno Podunavlje: poticanje eko-inovacija, prijenosa znanja, klasterske politike, društvenih inovacija i stručnog poduzetništva, uključujući tehnološke i netehnološke aspekte inovacija. 
 • Ekološki i kulturno osviješteno Podunavlje: fokus na združene i integrirane pristupe radi očuvanja raznolikosti prirodnih i kulturnih resursa podunavske regije i upravljanje njima kao temelj strategija održivog razvoja i rasta. 
 • Bolje povezano i energetski odgovorno Podunavlje: hvatanje u koštac s uobičajenim izazovima povezanim s ekološkim i sigurnim sustavima prijevoza koji ispuštaju manje ugljika, uključujući slatkovodne puteve i luke i višemodalne veze, radi doprinosa održivoj regionalnoj i lokalnoj mobilnosti, modalnoj integraciji i pametnom prijevozu. 
 • Dobro vođeno Podunavlje: ovaj će prioritet ključno pridonijeti poboljšanju sposobnosti i kapaciteta javnih ustanova i ključnih čimbenika uključenih u što učinkovitiju implementaciju Strategije EU-a za podunavsku regiju. Nastojat će i poboljšati pravno i političko okruženje, razviti strategije, združene resurse i radnje te koordinirati pružanje usluga u područjima suočenim s velikim društvenim izazovima (uključujući politike vezane uz tržišta rada, obrazovne sustave i prakse, demografske promjene i izazove koje nameću migracije stanovništva, društveno uključivanje ugroženih i marginaliziranih grupa, proces planiranja uz sudjelovanje i uključenja civilnog društva, suradnju i partnerstvo između gradova i sela te suradnju na područjima sigurnosti i pravednosti).

Očekivani utjecaj je pojačana suradnja radi boljeg odgovaranja na izazove u sljedećim područjima:
 
 • istraživanje i inovacija,
 • kompetencije za poslovnu i društvenu inovaciju,
 • održiva upotreba prirodnog i kulturnog nasljeđa i resursa,
 • transnacionalno upravljanje vodama i sprječavanje opasnosti od poplava, upravljanje rizicima od prirodnih katastrofa,
 • ekološki, sigurni i uravnoteženi sustavi prijevoza,
 • energetska sigurnost i učinkovitost.
 • Intenzivnija suradnja radi povećanja mogućnosti upravljanja koordinatora prioritetnih područja (PAC-ova) radi učinkovite implementacije ciljeva i glavnih aktivnosti EUSDR-a.

Thematski prioriteti programa:

TA - Technical Assistance
TO1 - Research and innovation
TO11 - Better public administration
TO6 - Environment and resource efficiency
TO7 - Transport and energy networks

Objava prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga očekuje se 23. rujna 2015. godine na predstavljanju programa.

Mrežne stranice na kojima se mogu preuzeti dokumenti vezani uz program, alat za pretraživanje partnera i vezane obavijesti
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk