Pravo na pristup informacijama
Utorak, 15.09.2015.

utorak, 15. rujna 2015.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci jučer je održana edukacija ''Pravo na pristup informacijama u visokom obrazovanju''. Edukaciju je organiziralo Sveučilište u Rijeci i Pravni fakultet, a proveo Ured Povjerenice za informiranje Republike Hrvatske.

Povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa, dipl. iur. i njezin savjetnik Hrvoje Vindakijević održali su seminare namijenjene djelatnicima u visokome obrazovanju koji ''barataju'' informacijama, prvenstveno službenicima za informiranje, koje mora imati svaka javna institucija, ali i pravnim i kadrovskim službenicima i onima koji se bave odnosima s javnošću.

U ime Pravnog fakulteta prisutne su pozdravili dekan prof. dr. sc. Eduard Kunštek i pomoćnik rektora za organizacijsko-pravne aspekte izv. prof. dr. sc. Dario Đerđa.

Skup je pozdravio i rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin. Istaknuo je važnost prava na pristup informacijama, kao jednog od temelja transparentnosti rada javnih institucija. ''Danas nam računalna tehnologija može biti od velike pomoći, kada govorimo o transparentnosti. Na Sveučilištu u Rijeci izradili smo intranet – sveučilišni Shere Point Portal i poslovanje Rektorata i sveučilišnih Odjela gotovo se u potpunosti obavlja u putem te platforme. Neke sastavnice još trebaju dovršiti implementaciju poslovanja putem SPP-a, koji danas više ne predstavlja samo repozitorij dokumenata, nego predstavlja učinkovitu i transparentu platformu za svakodnevno organiziranje rada i poslovnih procesa.'', kazao je rektor.

Dodao je i kako je Rektorski zbor, čijim predsjedanjem Sveučilište u Rijeci završava s ovom akademskom godinom, nedavno pokrenuo inicijativu za potpuno otvoren pristup znanstvenim rezultatima, kako među znanstvenicima-istraživačima, tako i javni pristup rezultatima znanstvenih istraživanja.

Godine 2013. kao neovisno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama utemeljena je institucija Povjerenika za informiranje. Povjerenik za informiranje je neovisno državno tijelo za zaštitu prava na pristup informacijama, koji štiti, prati i promiče Ustavom Republike Hrvatske zajamčeno pravo na pristup informacijama. Povjerenika bira Hrvatski sabor na vrijeme od pet godina, uz mogućnost ponovnog izbora. Povjerenik je u svome radu samostalan i neovisan te je za svoj rad odgovoran Hrvatskom saboru. Hrvatski sabor na sjednici održanoj 25. listopada 2013. izabrao je dr. sc. Anamariju Musu za Povjerenicu za informiranje.

Povjerenica za informiranje dr. sc. Anamarija Musa u svome je izlaganju naglasila da je pravo na pristup informacijama Ustavom zajamčeno ljudsko pravo koje građanima omogućuje pristup informacijama u posjedu tijela javne vlasti te da je ono ujedno i važno sredstvo za osiguranje vladavine prava i izgradnju otvorenog društva, kao i značajan alat u borbi protiv korupcije.

Povjerenica je također naglasila kako je javnost rada i transparentnost neophodno obilježje tijela koja se bave visokim obrazovanjem. ''Dužnost je svakog tijela javne vlasti, tako i visokoobrazovnih institucija, objava što većeg broja korisnih informacija na internetskim stranicama, odgovaranje za upite građana, odnosno postupanje po zahtjevima te proaktivno informiranje javnosti o radu institucije i njenim rezultatima.'', istaknula je Povjerenica.

Hrvoje Vindakijević, dipl. iur., savjetnik u Uredu Povjerenice za informiranje, u svome je izlaganju naglasio kako je svaka javna institucija obvezna voditi službeni Upisnik zahtjeva o pružanju informacija, sukladno Zakonu o pravo na pristup informacijama. Europska je unija, kao jedan u posljednjih uvjeta pristupanja Hrvatske Uniji, uvjetovala razvijanje tih prava i pravnih okvira. ''U zakonskom smislu informacija predstavlja određeni zapis (pisani, digitalni ili u audio ili videoformatu). Treba razlikovati zahtjev za pristup informaciji od novinarskog upita. Novinarski upit postavlja se najčešće glasnogovorniku institucije, a odgovor se očekuje odmah ili u najkraćem mogućem roku. To područje regulira Zakon o medijima pa ne smatramo da to spada pod regulativu Zakona o pravo na pristup informacijama. Također moramo razlikovati pojmove ''interes javnosti'', koji može predstavljati bilo što, od pojma ''javni interes'', a informacije od javnog interesa upravo su te koje su tijela javne vlasti dužna objavljivati i činiti što pristupačnijima javnosti.'', pojasnio je Vindakijević, dodavši da Ured Povjerenice za informiranje izradio popis tijela javne vlasti, kako bi zainteresirani lakše mogli pronaći tražene subjekte, a popis se može pronaći na mrežnim stranicama www.pristupinfo.hr

Neven Protić


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk