Održan seminar o sportskom pravu
Ponedjeljak, 19.10.2015.

ponedjeljak, 19. listopada 2015.

Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Rijeci 15. i 16. listopada 2015. održan je dvodnevni seminar 2. Rijeka EU Sports Law Day - Introduction to EU Sports Law u suradnji s uglednim britanskim sveučilištem Edge Hill University.

Seminar je održan pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Hrvatskog nogometnog saveza i Grada Rijeke te predstavlja nastavak prve sportske konferencije "Europsko sportsko radno pravo" koja se 2012. godine održala u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Ciljna skupina sudionika su bili studenti, pravnici praktičari i sportski djelatnici.

Sudionike su pozdravili prodekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Budislav Vukas ml., u ime ministra prof. dr. sc. Vedrana Mornara načelnik u Upravi za sport Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH dr. sc. Krešimir Šamija te zamjenik gradonačelnika Rijeka Miroslav Matešić. Zamjenik gradonačelnika istaknuo je kako je iznimno važno progovarati o aktualnim temama kao što su stvaranje pravnog okvira u sportu, ulogama sportaša u sustavu sporta te poslušati koje su najnovije svjetske tendencije u sportskome pravu. "S druge strane, drago mi je što ćete imati prigodu čuti i naša lokalna, iznimno pozitivna iskustva iz Hrvatskog nogometnog kluba Rijeka u procesu preoblikovanja kluba iz udruge građana u sportsko dioničko društvo," kazao je Matešić.  

Posebni gosti oba dana seminara su bili prof. dr. Richard Parrish s Edge Hill University, jedan od najuglednijih svjetskih stručnjaka za sportsko pravo te dr. Andrea Cattaneo s istog sveučilišta. Oni su govorili o utjecaju odluke Europskog suda pravde ''Bosman'' na sustav transfera i radnopravni status sportaša, kao i na temu državnih potpora i pravu tržišnog natjecanja u sportu.

U radu dvodnevnog seminara sudjelovali su i Damir Vrbanović u ime Hrvatskog nogometnog saveza koji je govorio o ulozi FIFA-e i UEFA-e te HNS-a u reguliranju pravnog okvira u sportu, Gordan Kožulj na temu uloge profesionalnih sportaša u sustavu sporta, Petar Ceronja koji je izložio temu o profesionalnim sportskim klubovima u Hrvatskoj i pravu tržišnog natjecanja. Dr. sc. Krešimir Šamija govorio je o sustavu kvalifikacija i licenci stručnih osoba u sportu (trenera, instruktora) u usporedbi država članica EU-a i RH, dok je Vlado Čohar, generalni direktor HNK Rijeke, govorio je o procesu pravnog preoblikovanja nogometnog kluba Rijeka. Seminar su vodili prof. dr. Richard Parrish i dr. sc. Vanja Smokvina s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.  


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk