ADRInno 2015. u Sloveniji
Petak, 23.10.2015.

petak, 23. listopada 2015.

U sklopu strateškog ADRIATinn projekta, koji se ostvaruje u okviru  IPA programa Jadranske prekogranične suradnje, od 8. do 10. listopada 2015. godine u Ankaranu, Sloveniji, održan je Global ADRIATinn Innovation Weekend - ADRInno 2015 u organizaciji Univerza na Primorskem Inštitut Andrej Marušič. Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci pod vodstvom projektnog menadžera prof. dr. sc. Zlatana Cara bio je jedan od suorganizatora samog događaja. Promicanje poduzetništva, kreativnosti i suradnje između studenata, malog i srednjeg poduzetništva, istraživača i svih onih zainteresiranih za poduzetništvo kako bi se stvorili što povoljniji uvjeti za daljnji razvoj inovacija i „trokuta znanja i suradnje“ između njih  bio je glavni cilj ovog međunarodnog događaja, na kojem je sudjelovalo 80 sudionika iz 7 zemalja.

Globalnom ADRIATinn  Inovation Weekend-u je prethodilo 7 preliminarnih inovacijskih vikenda u organizaciji sveučilišnih partnera projekta. Kao rezultat, svaka zemlja je izabrala svoje predstavnike koji su se sa svojim poslovnim idejama predstavili na gore navedenom međunarodnom događaju.

Budući da je u događaj bilo uključeno 9 mentora (Nataša Mandić - Hrvatska, Neven Tamarut – Hrvatska, Mario Citelli - Italija, Fulvio Iavernaro - Italija, Rino Scoppio - Italija, Danijel Volčič – Slovenija, Monika Cerinšek – Slovenija, Aleksis Zrimec – Slovenija, Panos Kourouthanassis – Grčka) iz raznih područja djelovanja čiji je glavni zadatak bio pripremiti timove za uspješnu prezentaciju svoje poslovne ideje kako potencijalnim investitorima tako i samom tržištu, prvi dan događaja, nakon prezentiranja poslovnih ideja sudionika, mentori su dodijeljeni timovima.

Hrvatski predstavnici Vital Shock, ReShroom i Wallet protector predstavili su svoje projekte. „On The Run“ (Vital Shock) mobilna je fitness igra koja korisnike motivira na kontinuiranu rekreaciju. Trčanjem, bicikliranjem, ili šetanjem se ostvaruje napredak likova i priče unutar virtualnog svijeta aplikacije. Ishode izazova također je moguće objavljivati na društvenim mrežama, što je jedan veliki dodatni poticaj za samopoboljšanjem kroz ovu aplikaciju. Wallet protector je fizički proizvod koji služi za zaštitu novčanika u ženskim torbicama. Tim ReShroom za ideju ima organizirati mali pilot pogon za iskorištavanje celuloznog otpada koji će se obraditi na takav način da postaje izuzetno prihvatljiva podloga za razvoj jestivih gljiva. Celulozna podloga uključuje otpadni talog kave i otpadni papir/karton. Druga faza projekta obuhvaća istraživanje mogućnosti uzgoja drugih  vrsta gljiva (npr. visokovrijedne i cijenjene gljive Shii-take i Ganoderma lucidum).

Također su se predstavili start-up timovi iz Slovenije, Albanije, Italije, Crne Gore, Srbije i Grčke.

Drugi dan događaja održane su prezentacije hrvatskih mentora Nataše Mandić (Viši savjetnik za razvoj poduzetništva u Gradu Rijeci) na temu „Kako pokrenuti uspješan STRAT-UP“ i Nevena Tamaruta (Direktor za razvoj poslovanja u Znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci) na temu „Kako uspješno prezentirati poslovnu ideju investitorima“. Nakon održanih prezentacija timovi su razvijali svoje ideje uz stručnu pomoć mentora.

Treći dan događaja timovi su prezentirali svoje ideje ocjenjivačkom sudu koji je bio sastavljen od  5 članova (prof dr. sc. Zlatan Car - Hrvatska, prof dr. sc. Nenad Filipović – Srbija, prof. dr. sc. Vasilios Chrissikopoulos – Grčka, dr. sc. Tatjana Zrimec – Slovenija i Hermina Ogrič, predstavnica Coinvest Venture Days konferencije - Slovenija).

Prvo mjesto osvojio je hrvatski tim VitalShock te si time osigurao besplatno sudjelovanje na “Peto-tjednom treningu spremnosti ulaganja”  kao i  mogućnost prezentiranja ideje na najvećem investicijsko-tehnološkom događaju u Jugoistočnoj Europi, Coinvest Venture Days 2015, sponzoriranom od strane Coinvest-a.

Drugo mjesto osvojio je predstavnik iz Srbije sa projektom „Magic touch bord“. Magična ploča je uređaj koji pretvara svaku površinu u interaktivnu pametnu ploču

Koristi poseban kompjutorski program s kojim je povezana preko wi-fi  joysticka koji u sebi sadrži infracrvenu kameru.

Treće mjesto osvojio je projekt „3D Holographic Presenter“, također iz Srbije, koji predstavlja inovativno rješenje za marketinške svrhe budući da je hologramska projekcija novitet, a samim time i atrakcija za promatrača. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk