Digitalna ekonomija
Utorak, 27.10.2015.

utorak, 27. listopada 2015. 

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jučer je održan drugi nacionalni ICT summit ''Digitalna ekonomija – pokretač konkurentnosti i rasta gospodarstva'', a kojega je organiziralo Ministarstvo gospodarstva uz potporu Hrvatskog klastera konkurentnosti ICT industrije, Sveučilišta u Rijeci i Hrvatske udruge poslodavaca. U tri tematska panela ugledni stručnjaci pokušali su ponuditi odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču novog gospodarstva i trendova na temu prihvaćanja digitalne tehnologije kao ključne odrednice budućnosti hrvatskog gospodarstva

Skup je bio podijeljen u tri tematske cjeline: Razvojem digitalne ekonomije do transformacije gospodarstva i društva; Digitalna i medijska znanja, vještine i kompetencije i pametni gradovi i Utjecaj digitalno tehnoloških trendova na razvoj društva.

Otvorenju skupa prisustvovali su: ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, zamjenik gradonačelnika Rijeke Miroslav Matešić, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin i brojni drugi ugledni gosti

Cilj ICT summita ''Digitalna ekonomija–pokretač konkurentnosti i rasta gospodarstva'' je podizanje svijesti o nužnosti transformacije hrvatskog gospodarstva za ekonomiju novog doba, digitalnu ekonomiju. Digitalne tehnologije radikalno mijenjaju tradicionalne proizvodnje i usluge, mijenjaju poslovni okoliš, uvode inovativnost u poslovne modele, omogućuju prijenos znanja i pristup međunarodnom tržištu te snažno preoblikuju granice poduzeća i odgovornost lidera. Integracija digitalne tehnologije u poslovanje i područje djelovanja tradicionalnih gospodarskih sektora postaje imperativ. Digitalizacija stvara prilike za rast i inovacije u svim sektorima gospodarstva.


Ugledni stručnjaci pokušali su ponuditi odgovore na neka od ključnih pitanja koja se tiču novog gospodarstva i trendova, među ostalim i kako korištenjem naprednih digitalnih tehnologija možemo stvoriti dodatnu vrijednost u svim gospodarskim sektorima i maksimalizirati potencijale digitalne ekonomije kao pokretača inovacija, produktivnosti i gospodarskog rasta; kolika je uloga vještina, kompetencija i znanja u razvoju nove (digitalne) ekonomije i kakvi su obrazovni programi potrebni za poslove digitalnog doba; kako digitalne tehnologije i trendovi (big data, cloud computing i Internet of things) radikalno mijenjaju način na koji proizvodimo, poslujemo i živimo. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk