e-Sveučilište
Nastojeći biti u koraku s primjenom informacijskih tehnologija u prostoru visokog obrazovanja, Sveučilište u Rijeci je 2003. g. prihvatilo projekt e-Sveučilište. Projekt e-Sveučilište ima za ciljeve razvitak informacijsko-komunikacijske infrastrukture Sveučilišta, primjenu ICT u nastavi, poslovanju i znanstvenom radu, razvitak potrebnih ljudskih potencijala, razvitak novih studija koji se temelje na ICT, podizanje kompetentnosti riječkog Sveučilišta za uključivanje u međunarodne projekte te funkcionalnu integraciju Sveučilišta.


e-učenje na Sveučilištu u Rijeci

E-učenje (engl.e-learning) je izvođenje obrazovnog procesa uporabom informacijsko-komunikacijskih tehnologija, prvenstveno korištenjem Interneta i programskog sustava za vođenje online nastave (engl. Learning Management System, LMS).

Projekt uvođenja e-učenja u visokoškolsku nastavu na Sveučilištu u Rijeci prirodno se oslanja na projekt e-Sveučilište. Aktivnosti uvođenja e-učenja u razdoblju 2005-2009. g. realizirane su u okviru suradnje na Tempus projektu EQIBELT – Education Quality Improvement by E-learning Technology.

Dokumentom Strategija uvođenja e-učenja na Sveučilištu u Rijeci 2006-2010 definiran je način implementacije e-učenja, ciljevi uvođenja e-učenja te strategije za njihovo ostvarenje na Sveučilištu u Rijeci. Povjerenstvo za implementaciju e-učenja na Sveučilištu u Rijeci ima zadatak provođenja i praćenja rezultata godišnjih akcijskih planova za uvođenje e-učenja, koji su temeljeni na Strategiji.

Odlukom Senata Sveučilišta u Rijeci prihvaćene su Preporuke za izradu obrazovnih materijala za e-učenje kojima su utvrđeni minimalni tehnički i pedagoški standardi za izradu nastavnih materijala za e-učenje, način organizacije i izvođenja e-kolegija kao i preporuke za zaštitu intelektualnog vlasništva i autorskih prava.


MudRi – platforma za e-učenje Sveučilišta u Rijeci

U sklopu IT Akademije Sveučilišta u Rijeci uspostavljen je programski sustav za vođenje online nastave (LMS) pod nazivom MudRi. MudRi je prilagođeno rješenje za odvijanje online nastave temeljno na softveru otvorenog koda Moodle. Sustav mogu slobodno koristiti svi članovi akademske zajednice Sveučilišta u Rijeci (nastavnici, studenti i ostali djelatnici sveučilišta), koristeći za pristupanje jedinstveni AAI@Edu identitet koji je osiguran svim članovima akademske zajednice.


Obrazovanje za primjenu e-učenja

Program obrazovanja e-učenje u nastavnoj praksi kojim nastavnici stječu znanja, vještine i kompetencije za uvođenje e-učenja odvija se kao redovni program cjeloživotnog obrazovanja pri IT Akademiji Sveučilišta u Rijeci.

Po završenom programu obrazovanja polaznici stječu znanja i vještine korištenja alata e-učenja, znanja i vještine proizvodnje multimedijalnih sadržaja te znanja i vještine korištenja MudRi sustava (Moodle LMS) za implementaciju nastavnih sadržaja i suradničkih alata u nastavi na Sveučilištu u Rijeci.


e-literatura

U sklopu svoje zadaće osiguranja potrebnih izvora za učenje na Sveučilištu u Rijeci Sveučilišna knjižnica Rijeka pruža pomoć pri izradi digitaliziranih sadržaja te odabiru literature za e-kolegije.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk