Rangiranje superračunala
Četvrtak, 26.11.2015.

četvrtak, 26. studenoga 2015.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održano je predstavljanje svjetskog rangiranja superračunala ''Bura'', koje se nalazi na sveučilišnom Kampusu u Centru za napredno računanje i modeliranje, a koje je nabavljeno u sklopu projekta ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci''.

Projekt ''TOP 500'' rangira i potanko obrazlaže 500 najjačih računalnih sustava na svijetu. Projekt je započeo 1993. godine, a objavljuje ažurirani popis superračunala dva puta godišnje. Prva objava podudara se s održavanjem međunarodne konferencije International Supercomputing Conference u lipnju, a druga se predstavlja u studenome na ACM/IEEE Supercomputing Conference. Projekt ima za cilj pružiti pouzdanu osnovu za otkrivanje i praćenje trendova u računalnim sustavima visokih performansi.

''TOP 500'' najboljih superračunala je sastavio Jack Dongarra sa Sveučilišta u Tennesseeju, Knoxville, Erich Strohmaier i Horst Simon iz NERSC / Lawrence
Berkeley National Laboratory i (od 1993. do svoje smrti 2014. godine), Hans Meuer sa Sveučilišta u Mannheimu, Njemačka. 

Ove godine u studenome Sveučilište u Rijeci s ''Burom'' se kvalificiralo na listu ''TOP 500'' kao 440. plasirani. Prvi put u povijesti Hrvatska ima svojeg predstavnika u ovom elitnom društvu.

Pored ove liste ''Bura'' se kvalificirala na tzv. listu Green 500 na visokome 175. mjestu. Lista Green 500 u računarskom smislu mjeri performanse po vatu, tj. predstavlja mjeru energetske učinkovitosti određene arhitekture računala ili računalnog hardvera. Doslovno, mjeri brzinu računanja, koja može biti dostavljena na računalu za svaki vat konzumirane snage. Ovime je dokazano da je ''Bura'' iznimno energentski optimirana. 

Pored ovih standardnih testova, Sveučilište u Rijeci bilo je pozvano da ''Bura'' sudjeluje u još jednome testiranju - izvođenju testa HPCG (High Performance Conjugate Gradients). Ova vrsta testa namijenjena je provjeri optimalnosti arhitekture i balansiranosti superračunala pri izvođenju realnih simulacija. Na ovome se testu ''Bura'' našla na 48. mjestu, od 64 superračunala koja su bila pozvana na testiranje.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk