60 godina Medicine
Četvrtak, 10.12.2015.

četvrtak, 10. prosinca 2015.


Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci ove godine obilježava 60 godina svojega djelovanja. U sklopu Dana Medicinskog fakulteta, koji se tradicionalno obilježavaju svake godine u prosincu, tijekom idućega će tjedna, od 14. do 19. prosinca, biti održana brojna događanja. 

Od ponedjeljka do petka studenti Medicine mjerit će na Korzu besplatno građanima tlak i šećer u krvi od 8 do 13 sati. Aktivnosti se nastavljaju polaganjem cvijeća na grob braće Branchetta na groblju Kozala u ponedjeljak u 11 sati. Istoga će dana na Medicinskom fakultetu bit predstavljen studentski časopis ''Fissura'' u 14 sati i nova monografija Fakulteta u 15 sati. U predgovoru monografije dekan prof. dr. sc. Tomislav Rukavina kaže: Biti na čelu jedne ustanove uvijek je i svuda privilegijom. Svakodnevno ugrađivati vlastite stavove i ideje u kolektivni boljitak, ali istodobno dobiti priliku da se definiraju smjer i ritam razvitka podrazumijeva, svakako, brže osobno trošenje i starenje, ali ostavlja i posebnu vrstu ispunjenosti i zadovoljštine. Obljetnice u tom procesu nisu ništa drugo nego trenutačno zastajanje da bi se pogledalo unazad, dovelo kolonu zajedničkih postignuća u red, predahnulo i ojačalo za sljedeći korak. Ova zaokružena monografija za mene je, stoga, izvor neopisive sreće: ona je toliko bogata informacijama da će zadovoljiti svakog radoznalca, nabijena je tolikim elanom da može pokrenuti brda i pomoći nam prevladati sve predstojeće teškoće, nudi toliko ideja da mora posljedovati novim projektima. Ali, prije svega i nadasve, ovo je „mala knjiga o velikom uspjehu“: jedne institucije, jednoga grada, jedne profesije, jednoga neprekinutog generacijskog slijeda koji je iznjedrio toliko dobra da je uspio zajamčiti tuđu zavist i naš trajni ponos.

U utorak će u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca biti održana promocija diplomiranih studenata u 10 sati te svečana sjednica Fakultetskog vijeća u 14 sati.

Srijeda započinje akcijom darivanja krv na Medicinskom fakultetu, koja će trajati od 9 do 14 sati. U 14 će sati na Medicinskom fakultetu uslijediti tribina na temu Mogućnosti korištenja znanstvene opreme dobivene kroz projekt ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' na Medicinskom fakultetu u Rijeci, koju će voditi prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić i dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Tomislav Rukavina. U 17 sati počinje tribina na temu Primarna zdravstvena zaštita – neispunjena očekivanja, koju će moderirati rukovoditeljica Službe za odnose s javnošću i glasnogovornica Sveučilišta u Rijeci Elvira Marinković Škomrlj. Između dviju tribina, u 16 će sati biti održano obilježavanje 25. obljetnice studija Sanitarno inženjerstvo, također na Medicinskom fakultetu. S početkom u 19 sati bit će održano predstavljanje priručnika ''Smjernice za bolničku primjenu antimikrobnih lijekova''.

U četvrtak se od 12 do 17 sati u Vijećnici Medicinskog fakulteta i predavaonici br. 7 održava MEDRI – znanstveni piknik. U 14 sati u predavaonici br. 1 Medicinskog fakulteta počinje 8. znanstvena tribina ''Biologija i patologija trombocita u suorganizaciji Zavoda za kliničku i transplantacijsku imunologiju i molekularnu medicinu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, čiji je organizator akademik Danijel Rukavina. Nakon toga, s početkom u 15.30 sati slijedi prezentacija znanstvenih dostignuća katedri Medicinskog fakulteta, a u 17.30 sati izložba postera u predvorju glavne zgrade.

U petak, 18. prosinca u 10 sati u prostoru za darivatelje krvi KBC-a Rijeka, bit će održano darivanje slike Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu. U 10.30 sati započinje predavanje i izložba ''Rad Laboratorija za elektronsku mikroskopiju od 1973. do 1984.'' Slijedi predstavljanje triju stručnih knjiga u Vijećnici Fakulteta s početcima u 12, 14 i 16 sati.


Subota započinje predstavljanjem dječje bojanke u Dječjem odjelu ''Stribor'' Gradske knjižnice Rijeka u razdoblju od 10 do 12 sati. Subotnja večer rezervirana je za sastanak Udruge studenata FOSS Alumni te tradicionalnu studentsku zabavu s početkom u 22 sata, kojom završavaju ovogodišnji Dani Medicinskog fakulteta u Rijeci. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk