Forum TID: Žena jučer, danas, sutra
Četvrtak, 28.01.2016.

četvrtak, 28. siječnja 2016.


Studentski zbor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Split objavljuje

JAVNI NATJEČAJ


za dodjeljivanje stipendija studentima za sudjelovanje na 2. Forumu studenata ''Teologija u interdisciplinarnom dijalogu'' (TID). Forum će biti održan u Splitu od 26. do 29. svibnja 2016. Tema Foruma je ''Žena jučer, danas, sutra - teološke, filozofske i društvene perspektive uloge i mjesta žene u Crkvi i društvu''.

Prijaviti se mogu sve zainteresirane studentice i studenti iz raznovrsnih znanstvenih područja, koji će svojim sudjelovanjem doprinijeti interdisciplinarnom i multidisciplinarnom istraživanju uloge i mjesta žene u društvu i Crkvi. Stipendija podrazumijeva pokrivanje putnih troškova i troškova smještaja za odabrane sudionike Foruma.

 
Način prijave

Svi zainteresirani trebaju najkasnije do 24. travnja 2016. poslati sažetak svojega rada na e-adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript . Sažetak mora imati najmanje 1000, a najmanje 3600 znakova (s razmacima), a uz obrazloženje i sažetak, mora sadržavati i podatke o studentici/studentu (ime i prezime, mjesto studiranja, naziv razinu i godinu studija) te naznačenu kategoriju unutar koje se rad prijavljuje. Studenti će najkasnije do 2. svibnja 2016. biti obaviješteni o (ne)prihvaćanju njihovog rada.

 
Studenti mogu prijaviti svoje radove u tri kategorije:

1. Žena u Crkvi

2. Žena jučer, danas i sutra

3. Rodno-spolna ravnopravnost

 

Forum TID ''Žena jučer, danas, sutra…'' usmjeren je interdisciplinarnom istraživanju mjesta i uloge žene u suvremenom društvu i Crkvi te izazovima koje tzv. žensko pitanje predstavlja teološkoj misli u kontekstu suvremenog demokratskog društva. Navedena tema će se obrađivati kroz tri  kategorije:


Žena u Crkvi

U ovoj kategoriji zanima nas teološka percepcija ženskog pitanja (u svoj njegovoj kompleksnosti i širini) unutar Katoličke crkve i ostalih kršćanskih denominacija. Koje su teološke rasprave na koje se navedeno pitanje odnosi i kako se to pitanje referira na ženske redovničke zajednice? U kojem su odnosu feministički pokreti i kršćanska teologija, Crkva i političko-pravna borba za ravnopravnost u suvremenom društvu?


Žena jučer, danas, sutra

U ovoj kategoriji zanima nas na koji se način suvremeno društvo ophodi s postojećim stereotipovima i društvenim konstruktima i kontekstima kada je u pitanju uloga i status žene u društvu. Također nas zanima feminizam i kulturološki aspekti suvremenog društva i ženskog pitanja. Ova kategorija je zamišljena kao interdisciplinarni pristup ženskom pitanju danas.


Rodno-spolna ravnopravnost

Interdisciplinarno promišljanje suvremenih društvenih i pravnih nastojanja oko rodno-spolne ravnopravnosti s posebnim naglaskom na odnos rodne teorije (i njenih zahtjeva) naspram teologije (i posebno teologije tijela) i unutarcrkvene stvarnosti. Kako teologija, a kako Učiteljstvo reagiraju na nastojanja oko rodno-spolne ravnopravnosti i u kojim se momentima mogu iščitati konfliktne situacije između Crkve i suvremenog društva kada je rodno-spolna ravnopravnost u pitanju?

Očekujemo radove koji će se baviti navedenim temama, ne prelazeći postavljene tematske okvire. Svi prihvaćeni radovi će biti objavljeni.

 

Studentski zbor KBF-a Split


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk