Predsjednica RH na Sveučilištu
Petak, 26.02.2016.

petak, 26. veljače 2016.

Predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar Kitarović boravila je danas u prvom službenom posjetu Sveučilištu u Rijeci. Nakon prijama na Rektoratu i kratkog sastanka s rektorom prof. dr. sc. Perom Lučinom, Predsjednica je posjetila Kampus i svečano pustila u rad superračunalo ''Bura''.

Prvi službeni posjet Predsjednice objedinio je predstavljanje projekta ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' uz svečano puštanje u rad superračunala ''Bura'' Centra za napredno računanje i modeliranje te otvorenje međunarodnog skupa ''Otvoreni dani ICT-HPC Sveučilišta u Rijeci''.

Uz domaćina, rektora Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Peru Lučina, događanje su posjetiti i pozdravne govore održani zamjenik gradonačelnika Rijeke g. Marko Filipović, zamjenik primorsko-goranskog župana g. Marko Boras Mandić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta izv. prof. dr. sc. Predrag Šustar.

Nakon pozdravnih govora projekt ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' predstavila je prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci i voditeljica Projekta prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, a o samome superračunalu ''Bura'' nešto je više rekao prorektor za informatizaciju Sveučilišta u Rijeci i predstojnik Centra za napredno računanje i modeliranje Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Zlatan Car.

Predsjednica je potom održala prigodni osvrt te dodirom na ekranu pametnog telefona svečano pustila u rad superračunalo ''Bura'', nakon čega je uslijedio obilazak samoga postrojenja.

''Nadam se će ovo superračunalo ''Bura'' dati poseban, novi zamah razvoju znanosti na Sveučilištu u Rijeci, ali i zamah razvoju gospodarstva. Rijeka je uvijek bila povezana sa svijetom morem, a danas se uključuje u umrežene digitalne svjetske trendove te sve više postaje središte znanosti i istraživanja.'', zaključila je Predsjednica.

Po završetku programa, Predsjednica je obišla studentske dormitorije na Kampusu, koji su u završnim fazama izgradnje, nakon čega je uslijedila zakuska i druženje s članovima akademske zajednice.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk