754 nova kreveta uskoro u funkciji
Četvrtak, 17.03.2016.

četvrtak, 17. ožujka 2016.

Na Kampusu Sveučilišta u Rijeci jučer, 16. ožujka 2016. održana je zajednička konferencija za medije Sveučilišta u Rijeci i Grada Rijeke, na kojoj je predstavljen projekt ''Studentski smještaj na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, 1. faza''. Konferenciji su prisustvovali: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, kao i predstavnici projektanata, nadzora i izvođača radova poduzeća ''Lavčević'' d. o. o. i GP ''Mikić'' d. o. o. te ravnatelj Studentskog centra Dinko Jurjević. Uslijedio je obilazak gradilišta.

Ovaj obimni građevinski zahvat obuhvaća gradnju triju paviljona i prateće infrastrukture, čiji će korisnik biti akademska zajednica Sveučilišta, odnosno studenti sastavnica, odjela i centara, sudionici sveučilišnih ljetnih škola i sveučilišnih programa te gostujući profesori i znanstvenici. Nakon što objekti prve faze studentskog smještaja budu izgrađeni i opremljeni, smještajnim objektima upravljat će Studentski centar Sveučilišta u Rijeci (SCRI).

Dopisom od 17. veljače 2016. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije obavijestila je da je projektni prijedlog Sveučilišta uspješno prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka te da se upućuje u fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava - Odluka o financiranju koju je 3. ožujka 2016. donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Utvrđeno je da ukupan iznos prihvatljivih izdataka projektnog prijedloga iznosi 178.629.017,85 kn.

Projektni prijedlog prijavljen je na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – ''Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju''.

 

Opći cilj Projekta jest osiguranje pristupa visokom obrazovanju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uz unaprjeđenje infrastrukture studentskog smještaja i povećanje konkurentnosti obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Specifični ciljevi ovoga Projekta su: osigurati kvalitetu i dostupnost usluga i sadržaja koji su studentima potrebni prema europskim standardima za smještaj studenata; osigurati  studentski smještaj za 40 % studenata koji dolaze na studij u Rijeku izgradnjom smještajnih kapaciteta sa 754 novih kreveta; omogućiti jednakost studenata u programima razmjene, a u cilju veće integracije u Europski istraživački prostor (ERA) te povećati konkurentnost obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Vrijednost same izgradnje objekata iznosi je 117.795.545,09 kn s PDV-om. Ukupni iznos svih troškova iznosi 178.629.017,85 kn s PDV-om, što osim gradnje triju paviljona uključuje i opremanje paviljona, gradnju prateće infrastrukture, projektantski i stručni nadzor nad izvođenjem radova i druge izravne i neizravne troškovi, koji će biti financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Isto tako, Grad Rijeka ulaže znatna sredstva u razvoj Kampusa pa je tako do sada u izgradnju Sveučilišnog Kampusa na Trsatu uložio 133,2 milijuna kuna i to: prepustivši svoje nekretnine Sveučilištu, zatim otkupom zemljišta, izgradnjom Sveučilišne avenije s komunalnom infrastrukturom te izgradnjom potrebnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava za Kampus. Treba reći i da je Grad Rijeka, s ciljem daljnjeg razvoja Sveučilišta u Rijeci, u izgradnju stanova na Drenovi za potrebe Sveučilišta, uložio dodatnih 14 milijuna kuna.

Osim samih zgrada studentskog smještaja, potrebno je izgraditi neophodnu infrastrukturu: pješački koridor između zgrade Građevinskog fakulteta i Restorana ''Kampus'', kao i dvije ulice radnih naziva ''Studentska 1'' i ''Studentska 2'' između objekata, obje u duljinama od cca 200 metara i obje s parkirnim mjestima.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk