Rijeka proglašena EPK 2020.
Petak, 25.03.2016.

petak, 25. ožujka 2016.


Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu Steve Green u četvrtak, 24. ožujka 2016., u 17.15. sati na konferenciji za medije održanoj u Muzeju Mimara objavio je odluku Povjerenstva prema kojoj će Europska prijestolnica kulture 2020. godine biti Rijeka, kojoj je prestižna titula dodijeljena za program Luka različitosti, čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je obišlo sva četiri grada uvrštena u drugi krug natjecanja. Rijeka je u borbi za ovu prestižnu titulu u drugom krugu natjecanja nadmašila Pulu, Osijek i Dubrovnik i pokazala da je spremna razvoj grada temeljiti na najširem području kulture.

Ranije istoga dana, Rijeka je održala završnu prezentaciju svoje kandidature pred povjerenstvom te odgovarala na njihova pitanja. Riječki tim koji je pred povjerenstvom predstavljao Rijeku činili su: Vojko Obersnel, Ivan Šarar, Irena Kregar Šegota, Chris Torch, Vuk Ćosić, Tanja Kalčić, Slaven Tolj i Slobodanka Mišković.

Predsjednik Povjerenstva nezavisnih stručnjaka za izbor hrvatske Europske prijestolnice kulture za 2020. godinu Steve Green u četvrtak, 24. ožujka 2016., u 17.15. sati na konferenciji za medije održanoj u Muzeju Mimara objavio je odluku Povjerenstva prema kojoj će Europska prijestolnica kulture 2020. godine biti Rijeka, kojoj je prestižna titula dodijeljena za program 'Luka različitosti'', čiji je cilj stvoriti grad kulture i kreativnosti za Europu i budućnost. Povjerenstvo nezavisnih stručnjaka izabralo je Rijeku nakon što je obišlo sva četiri grada uvrštena u drugi krug natjecanja.
Steve Green iz Europske komisije rekao je da se ta odluka "ne temelji na naslijeđu i povijesti, već na planovima za budući život grada". Istaknuo je da je Rijeka, kao i svi ostali gradovi koji su ušli u drugi natječajni krug, ispunila sve zadane kriterije, ali i da se odluka Povjerenstva u procjenjivanju predloženih programa gradova nije temeljila samo na programima koje su pripremili za 2020. godinu već i na svemu onom što imaju namjeru ostvariti i u godinama nakon što ponesu titulu Europske prijestolnice kulture.

Jutros je u Malom salonu na Korzu održana konferencija za medije na kojoj su prisustvovali svi partneri pa tako i Sveučilište u Rijeci koje je jedan od je glavnih partnera u projektu. Predstavnica Sveučilišta u ovome projektu bila je prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija. Sudjelovanje u kandidaturi grada Rijeke za europsku prijestonicu kulture 2020. bilo je zacrtano kao jedan od strateških ciljeva Sveučilišta.

Više o kandidaturi Rijeke: http://www.rijeka2020.eu/hr/
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk