Novi laboratoriji na Pomorskom
Utorak, 26.04.2016.

Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci aktivno se uključio u ovogodišnji Festival znanosti i na Danu otvorenih vrata (21. travnja) organizirao otvorenje novih navigacijskih, brodostrojarskih i elektrotehničkih laboratorija.

Vrhunski opremljeni simulatori i laboratoriji koriste se u sklopu vježbi tijekom obrazovanja te omogućuju kvalitetno provođenje nastave i prikaz realnih uvjeta., a to su:

·         Visokonaponski edukacijski kabinet (High Voltage) - predavaonica 109

·         Simulator rashladnih uređaja i rashladnih kontejnera (četiri vrste simulatora rashladnih kontejnera) – dvorište

·         Navigacijski simulatori (najnovija verzija navigacijskog simulatora NTPRO  5000 i novi simulator za dinamičko pozicioniranje) - predavaonica 423

·         Radio stanica / GMDSS simulator - predavaonica 420 / 421

·         Simulatori stroja i simulatori ukrcaja tereta (nove instruktorske i studentske stanice, novi modeli brodova) - predavaonica 408

 

Otvorenju su nazočili djelatnici mobilne jedinice Carine, predstavnici brodara i agencija za ukrcaj pomoraca, predstavnici visokoškolskih institucija i državnih ustanova, ali i srednjoškolci, budući studenti Fakulteta.

Dekan Fakulteta prof. dr. sc. Serđo kos je u svojem pozdravu nazočnima predočio nove investicije, odnosno ulaganja u vrhunske simulatore i laboratorije. Investicija je vrijedna više od 5 milijuna kuna, a oprema će se koristiti se u sklopu vježbi tijekom obrazovanja te omogućiti kvalitetno provođenje nastave i prikaz realnih uvjeta. Simulacija, prema riječima dekana, je eksperimentalna metoda kojom se može proučavati proces pojava ili objekt pomoću modela na računalu. Model je definirana varijabla stanja, a vjerodostojnost modela je važna i definirana stupnjem aproksimacije, koja je pak definirana od IMO organizacije. Simulacija je važna zbog uvježbavanja studenata i polaznika izobrazbe kod izvođenja vježbi koje su visokorizične i skupe u realnim uvjetima.

Visokonaponski edukacijski kabinet i četiri simulatora rashladnih kontejnera donacija je CMA CGM-a, trećega po veličini kontejnerskog operatora u svijetu. Simulator visokog napona jedini je takav u ovom dijelu Europe.

 

Fakultet su ovom prilikom posjetili i brojni srednjoškolci raznih usmjerenja kojima je prodekan za nastavu doc. dr. sc. Igor Rudan predstavio studijske smjerove i informirao ih o načinu upisa, kao i o načinu studiranja. Naglasio je važnost angažiranja tijekom studija, kako u nastavi tako i u izvannastavnim aktivnostima.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk