Održana 16. sjednica Senata

Održana 16. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

Prijedlog teksta Ugovora o redovitom studiranju te kriteriji i uvjeti plaćanja studija koji obuhvaćaju prijedlog Odluke o kriterijima i uvjetima participiranja u troškovima studija te Prijedlog mjera za poboljšanje učinkovitosti studiranja na Sveučilištu u Rijeci, dvije su točke opsežnoga dnevnoga reda  o kojima su raspravljali članovi Senata na 16. sjednici, ujedno i posljednjoj  prije ljetne stanke. Treba istaknuti da se usvojenim Odlukama riječko Sveučilište može izdvojiti kao jedino koje je uspjelo u dogovoru sa studentima iznaći najbezbolnije rješenje o financiranju troškova studija za redovite studente koji u narednoj akademskoj godini po prvi puta upisuju prvu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija.

U svomu izvješću rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Pero Lučin izdvojio je još jedan veliki uspjeh riječkog Sveučilišta - priznanje Europske komisije o izvrsnosti u istraživanju. Naime, Sveučilište u Rijeci je 12. srpnja 2010. dobilo HR Excellence in Research čime je postalo prvo sveučilište u Hrvatskoj i jedno od desetak znanstvenih institucija u Europi koje imaju ekskluzivno pravo korištenja logotipa Europske komisije na svojim mrežnim stranicama i promotivnom materijalu. Temeljem potpisanih deklaracija (Deklaracija o pristupanju Europskoj povelji za istraživače i Kodeksu o zapošljavanju istraživača, Deklaracija o sudjelovanju u Skupini za provedbu strategije ljudskih resursa) Sveučilište je uključeno u pilot projekt implementacije Povelje i Kodeksa uz tridesetak istaknutih europskih sveučilišta i znanstvenih instituta (svi detalji mogu se pogledati na web stranici Sveučilišta).

Na sjednici  je pohvaljena i  inicijativa riječke biotehnologije za organiziranje pan-europskog mega-projekta. Europska znanstvena zaklada (ESF) na inicijativu prof. dr. Krešimira Pavelića, pročelnika Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, pokrenula je u Bruxellesu 1. srpnja akciju koja bi mogla imati dugoročne pozitivne posljedice po europsku medicinu, što se također može pročitati na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Čestitke su upućene i Jean Monnet Katedri za europsko javno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci (predstojnica prof. dr. sc. Nada Bodiroga-Vukobrat) zbog projekta kojeg su prijavili zajedno sa Sveučilištem na Lifelong Learning Programme. Odlukom Europske komisije od 21. lipnja 2010. dodijeljen im je Jean Monnet Inter-University Centre of Excellence.

U završnoj su fazi nakn`dno ugovoreni radovi na infrastrukturnim koridorima i pješačkim zonama na Kampusu, a izrađeni su i izvedbeni projekti umreženja na Kampusu i po sastavnicama Sveučilišta u cilju postavljanja čitača prostora i elektronskih brava radi omogućavanja provedbe Smart X projekta.

Europska komisija je odabrala četiri hrvatske institucije između 17 institucija nositeljica Erasmus sveučilišne povelje, između kojih i Sveučilište u Rijeci, u svrhu provjere provedbe programa Erasmus u akademskoj godini 2009./10. Predstavnici Agencije za mobilnost i programe EU su 6. srpnja 2010. proveli reviziju provedbe Erasmus programa na riječkom Sveučilištu. Sveučilište je ujedno pohvaljemo zbog čak 61 do sada sklopljenih Erasmus ugovora, a Rektor je najavio i raspisivanje Natječaja za dodjelu Erasmus stipendija studentima za studijski boravak i obavljanje stručne prakse na inozemnim institucijama te za dodjelu stipendija nastavnom i administrativno-tehničkom osoblju za realizaciju mobilnosti u ljetnom semestru 2010./11. krajem kolovoza.

Na 16. sjednici Senata donesena je i Odluka o davanju suglasnosti za izvođenje nastave na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, Odluke o izmjenama i dopunama studijskih programa na Akademiji primijenjenih umjetnosti, Filozofskom fakultetu te Odjelima za matematiku, informatiku i fiziku te Odluka o raspisivanju javnog natječaja za izbor dva nastavnika u naslovno umjetničko nastavno zvanje docent ili više iz umjetničkog područja, polje Kazališna umjetnost, grane Gluma/Kazališna režija za potrebe budućeg sveučilišnog poslijediplomskog specijalističkog studija Gluma, mediji, kultura.

U trajno zvanje redovitog profesora potvrđeni su dr. sc. Marija Marinović s Odjela za informatiku i dr. sc. Miomir Matulović s Pravnog fakulteta.  U zvanje redovitog profesora na pet godina potvrđeni su dr. sc. Branka Kalogjera i dr. sc. Nina Kudiš – Burić s Filozofskog fakulteta te dr. sc. Marija Kaštelan Mrak s Ekonomskog fakulteta. U raniji izbor redovitog profesora na pet godina potvrđen je dr. sc. Gordan Gulan s Medicinskog fakulteta.

Osnovan je i Savjet za znanost, a tematske točke 16. sjednice Senata bile su Integrirani knjižnični sustav Sveučilišta – ustroj, način upravljanja i softverska infrastruktura o čemu je izvijestila ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka Senka Tomljanović te Portfelj zaposlenika kojeg je članovima Senata prezentirao prof. dr. sc. Damir Zec, prorektor za međunarodnu suradnju.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk