UNESCO katedra na MEDRI-u
Ponedjeljak, 06.06.2016.

ponedjeljak, 6. lipnja 2016.

Danas je svečano proglašena UNESCO-va katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini (UNESCO Chair on Social Sciences and Medical Humanities). Nakon gotovo dvogodišnje procedure koja je uključivala evaluaciju u Hrvatskoj i u sjedištu UNESCO-a u Parizu, ova je prestižna titula dodijeljena Katedri za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, koja ove godine obilježava 40 godina postojanja.

Zadaća UNESCO-ve katedre bit će da, u suradnji s partnerima (Katedra za etiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Katedra za filozofiju i sociologiju Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, Pravni fakultet "Justinijan I." Sveučilišta u Skopju, Klinički bolnički centar Rijeka, "Jadran" – Galenski laboratorij, d. d. Rijeka i Poliklinika "Medico" Rijeka), radi na pripremi optimalnog kurikuluma cjelovitog društveno-humanističkog obrazovanja koji će biti ponuđen medicinskim fakultetima i zdravstvenim veleučilištima u regiji.

Svečanom proglašenju prisustvovali su rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Damir Boras, prorektor za organizaciju, kadrovski razvoj i međusveučilišnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ante Čović, dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci prof. dr. sc. Alan Šustić, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Tomislav Rukavina, predsjednik Upravnog odbora "Jadrana" – Galenskog laboratorija, d. d.. Rijeka i predsjednik Savjeta Sveučilišta u Rijeci mr. pharm. Ivo Usmiani i drugi. Ploču je simbolično otkrila prorektorica za studije i studente Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Program „UNESCO-vih katedri“ rezerviran je za vrhunske znanstveno-nastavne jedinice diljem svijeta, a titula, koju dodjeljuje izravno UNESCO-vo povjerenstvo u Parizu, na prijedlog nacionalnog povjerenstva i nakon otprilike dvogodišnje procedure, izrazita je čast koja ne donosi financijska sredstva ali zasigurno dragocjen globalni prestiž.

Temeljem programa koji je pripremila prof. dr. sc. Nada Gosić, Sveučilište u Rijeci odnosno Medicinski fakultet dobili su naslov „UNESCO-ve katedre za društvene i humanističke znanosti u medicini“. Katedra pod ovim imenom djeluje pri Medicinskom fakultetu već punih četrdeset godina: osnovao ju je 1976. i do 2008. vodio prof. dr. sc. Ivan Šegota (1938.-2011.), a od 2008. vodi je prof. dr. sc. Amir Muzur koji je ujedno imenovan i voditeljem UNESCO-ve katedre.

Djelatnici Katedre studentima svih stručnih i sveučilišnih studija Medicinskog fakulteta i Fakulteta zdravstvenih studija, kao i doktorskih i poslijediplomskih specijalističkih studija, osiguravaju nastavu iz medicinske etike, bioetike, medicinske sociologije, znanstvenoistraživačke metodologije, povijesti medicine, stranih jezika i tjelesne kulture, kao i mnogih raznorodnih izbornih kolegija („Stanja svijesti“, „Droge i mozak“, „Psihologija gluhoće“, „Kako komunicirati s gluhim pacijentima“, „Sociologija seksualnog zlostavljanja“, „O zdravlju drugačije“ i dr.). Pri Katedri su aktivna i tri znanstvena projekta koja podupire Hrvatska zaklada za znanost odnosno Sveučilište u Rijeci, a dvaput godišnje izdaje se i međunarodni časopis „Jahr – European Journal of Bioethics“ (od 2010.). Svibnja 2013. pri Sveučilištu u Rijeci članovi Katedre pokrenuli su Dokumentacijsko-istraživački centar za europsku bioetiku „Fritz Jahr“ koji je, zajedno s Katedrom i komplementarnim centrima u Zagrebu i Splitu, studenoga 2014. ministar znanosti, obrazovanja i sporta proglasio Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku.

Pri Katedri djeluje dvadesetak znanstvenika, nastavnika i suradnika, među kojima i profesor emerit Ante Simonić, potom naslovni docent, pionir hrvatske seksualne medicine Goran Arbanas, te ravnateljica Zaklade Sveučilišta u Rijeci, doc. dr. sc. Iva Rinčić. Katedra njeguje dugogodišnju formalnu suradnju i s Poliklinikom „Medico“ i „Jadranom“ – Galenskim laboratorijem koji su i partnerima u projektu UNESCO-ve katedre, kao i KBC Rijeka, Katedra za etiku Filozofskog fakulteta i Katedra za sociologiju i filozofiju Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Pravni fakultet „Justinijan I.“ Univerziteta „Sv. Ćirila i Metodija“ u Skopju. Široki krug povremenih suradnika Katedre, međutim, obuhvaća pojedince i institucije iz SAD-a, Argentine (gdje se izdaje „španjolska verzija“ časopisa „Jahr“), Brazila, Čilea, Njemačke, Francuske, Italije, Španjolske, Bosne i Hercegovine, Srbije i drugih zemalja.

Najveća postignuća Katedre su svakako uvođenje bioetičke edukacije po prvi puta na nekom od medicinskih fakulteta u Hrvatskoj (1993.), okretanje problematici medicinskog znakovnog jezika Gluhih (uključujući znanstveni projekt i udžbenik iz 2010.) i privlačenje Osmog svjetskog kongresa bioetike u Rijeku (2008.), a onda i organizacija prve konferencije o Fritzu Jahru – njemačkom teologu i učitelju za koga se ispostavilo da je prvi upotrijebio pojam „bioetika“, još 1926. – u svijetu (2011.), objavljivanje prvih knjiga o Fritzu Jahru (2012.) općenito, kao i o Amerikancu Vanu Rensselaeru Potteru (2015.), koji je „obnovio“ bioetiku ranih 1970-ih. Katedra već osamnaest godina zaredom organizira i Riječke dane bioetike, izdaje zbornike, prijevode i druge publikacije, a od 2010. svake jeseni organizira i skup „Aktualni trenutak hrvatskog zdravstva“. U posljednjih dvadesetak godina članovi Katedre vodili su desetak znanstvenih i stručnih projekata i objavili pedesetak knjiga. Dodjelom titule UNESCO-ve katedre, koja će se proslaviti 6. lipnja u prisustvu riječkog i zagrebačkog rektora, članove Katedre čeka i koncipiranje optimalnog kurikuluma iz društveno-humanističkih sadržaja za medicinske fakultete u regiji. Dodamo li k tome da će 10.-11. lipnja biti održani i 18. riječki bioetički dani u okviru kojih će se po prvi puta dodijeliti i Nagrada „Fritz Jahr“ za proučavanje i promicanje europske bioetike, složit ćemo se da Katedru očekuje dinamičan lipanj.

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk