Nagrada za životno djelo
Srijeda, 15.06.2016.

srijeda, 15. lipnja 2016.

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u HNK Ivana pl. Zajca u okviru obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika Rijeke, uz nazočnost predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, dodijeljena su javna priznanja Grada Rijeke. Nagrada Grada Rijeke za životno djelo u 2016. godini dodijeljena je prof. dr. sc. Anti Simoniću i posmrtno Nikoli Kraljiću. Zaslužnim pojedincima i institucijama uručeno je 12 godišnjih nagrada te osam Zlatnih plaketa "Grb Grada Rijeke".

Prof. dr. sc. Ante Simonić, professor emeritus Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je svečanoj sjednici Gradskoga vijeća Grada Rijeke, održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca, dobio je nagradu za životno djelo za izniman doprinos u području znanosti, obrazovanja, medicine, kulture, sporta i diplomacije te za njegov doprinos razvoju i ugledu grada Rijeke.

Mnoga djela obilježila su djelovanje prof. Simonića i uvijek služila na čast rodnome gradu i njegovim stanovnicima. Ante Simonić od rane je mladosti pokazao sklonost ka sustavnom i marljivom radu. Na znanstvenom planu, kao farmakolog, usavršavao se u brojnim znanstvenim institucijama u zemlji i inozemstvu, a u dva je mandata bio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Prof. Simonić zahvalio se na priznanjima u ime svih nagrađenih. „Krucijalni trenuci su tijekom života vrlo rijetki, a među tim najvažnijima je i ovaj danas. Mi se danas pridružujemo galeriji riječkih velikana koji su svoja najbolja ostvarenja učinili baš u ovom gradu“, rekao je dr. Simonić i istaknuo kako se ljudsko znanje udvostručuje svakih pet godina pa postojećem znanju uporabna vrijednost zastarijeva fascinantnom brzinom: ''Moramo biti dio najnaprednija svijeta, ali i znati odakle smo krenuli kako se ne bi izgubili. Stoga, grade naš koji tečeš, mi, današnji slavljenici, pridodajemo svoje najbolje poticaje da tvoja snaga još snažnije huči. Neka bude indeficienter. Vivat, crescat, floreat!''

Nagrada za životno djelo posmrtno je dodijeljena i Nikoli Kraljiću i to za iznimna postignuća u suvremenom hrvatskom pjesništvu na čakavštini, čijoj je modernosti dao neprocjenjiv doprinos. Uz to što je modernizirao pjesnički izričaj na čakavici i time neposredno djelatna utjecao na čitavu plejadu mlađih čakavskih pjesnika, Kraljić je ujedno i svesrdno pridonosio popularizaciji i afirmaciji suvremene poetske riječi napisane na čakavici, kako u rodnom Omišlju, Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, tako i u cijeloj državi.

Zlatnom plaketom "Grb Grada Rijeke" nagrađeni su: Klinički bolnički centar Rijeka -Klinika za pedijatriju za izniman doprinos u unapređenju zdravlja djece i adolescenata, rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin za dugogodišnji rad i doprinos u području visokog obrazovanja i znanosti te promicanje kvalitete Sveučilišta, dr. sc. Ljubinka Toševa Karpowitz za sveukupan doprinos istraživanju povijesti grada Rijeke i promociji njegova ugleda u svijetu, prof. dr. sc. Renata Gržić za značajna dostignuća i razvoj dentalne medicine te unapređenje dentalnog zdravlja u Rijeci, Nikola Kurti za fotografski i obrtnički doprinos razvoju i promociji Rijeke kroz vjerski život, turizam, sport i obrazovanje, Zajednica tehničke kulture Rijeka za sustavni razvoj i poticanje tehničkog stvaralaštva mladih i građana grada Rijeke, Anton Škrobonja (Meštar Toni) za promidžbu Riječkog karnevala, grada Rijeke i Hrvatske u zemlji i inozemstvu i Amleto Vittorio Ballarini za dugogodišnje napore u promicanju dijaloga i ugleda grada Rijeke.

Godišnju nagradu Grada Rijeke dobili su: Sveučilišna knjižnica Rijeka za izniman doprinos razvoju riječkog i hrvatskog sveučilišnog knjižničarstva, Udruga Bura Znanja za projekt STEMI, kao inovativni model učenja mladih te popularizaciju znanosti i tehnologije, prof. dr. sc. Daniela Malnar za doprinos  afirmaciji Rijeke kao predvodnice u obrazovanju zdravstvenih kadrova u Republici Hrvatskoj, dr. sc. Julija Lozzi Barković za doprinos istraživanju međuratne arhitekture Rijeke kao nasljeđu trajnih vrijednosti na visokoj europskoj razini, Bruno Lončarić za brojne projekte te uređivanje priloga i knjiga kojima svjedoči i promiče identitet grada Rijeke, Kuglački klub "Mlaka" za izvanredna dostignuća u području sporta i doprinos sportskom ugledu grada Rijeke i doc. dr. sc. Gordana Nikolić za izniman doprinos na području visokog obrazovanja i poduzetništva, osnivanjem i pokretanjem prve privatne visoko obrazovne ustanove.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk