Taekwondo akademija
Utorak, 28.06.2016.

utorak, 28. lipnja 2016.
 

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci jučer je održana svečanost otvorenja Taekwondo akademije – Regionalnog trening centra Rijeka Svjetske taekwondo federacije, uz prisustvo predsjednika Federacije dr. Chongwona Choa i ostalih visokih gostiju.

Svečanosti su prisustvovali: gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula, predsjednik novoosnovane Akademije prof. dr. sc. Dalibor Krpan, raniji ministar znanosti obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac, predsjednik Svjetske taekwondo federacije dr. Chungwon Choue, veleposlanik Republike Koreje u Republici Hrvatskoj Nj. E. Won-Sup Park te domaćin rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, kao i brojni ugledni gosti.

''Zahvalan sam gospodi iz Svjetske taekwondo federacije što su prepoznali Rijeku i naše Sveučilište za prvi regionalni trening centar takvoga tipa u Europi. Novoosnovana će Akademija prije svega promicati vrijednosti taekwondoa kao sporta, ali i težiti tome da postane centar izvrsnosti fokusiran na akademske aktivnosti te se baviti raznim stvarima vezanima uz sport kao što su problemi dopinga, sportske ozlijede, znanstvena istraživanja o sportu… te surađivati sa sportskim organizacijama. Ovo je također jedan od načina promicanja sveučilišnog sporta i zdravog načina života.'', kazao je rektor Lučin.

Gradonačelnik Obersnel istakao je činjenicu da je taekwondo sport koji je u Rijeci prisutan od 1961. godine te se na ovim prostorima počeo trenirati upravo u našem gradu. ''Borilačka se dimenzija ovoga sporta isprepliće s širim sportsko-društvenim fenomenima, medicinom, menadžmentom… Osnivanje ove Akademije predstavlja nastavak suradnje Grada i Sveučilišta, kao i oba partnera s Republikom Korejom.'', nadovezao se gradonačelnik.

Zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula naglasio je kako očekivanja postavljena pred ovu Akademiju nadilaze sam sport. ''Želimo da se ova Akademija prometne u najboljeg ambasadora Hrvatske. Sport nije samo sport, nego i učenje o zdravome životu, zdravim životnim navikama te mora biti mjesto borbe protiv rasizma i ostalih oblika diskriminacije., dodao je Mamula.Prof. dr. sc. Dalibor Krpan, predsjednik novoosnovane Akademije, ima ''staž'' u ovome sportu od čak 46 godina te je dugogodišnji član Federacije i jedan od inicijatora osnivanje riječkog regionalnog centra. ''Sport odavno više nije samo igra, već važna društvena djelatnost, bitna za odgoj mladih generacija i značajan dio dnevnih politika. Sportu se mora početi pristupati sustavno i ozbiljno, kao društvenome fenomenu, a on može poslužiti kao afirmacija poštivanja drugih, samodiscipline i prostor borbe protiv bilo kakve isključivosti. Akademija se  planira baviti izradom smjernica prevencija sportskih ozljeda, humanitarnom djelatnošću, organizacijom sportskih kampova, seminara i realizacijom istraživačkih projekata. Drago mi je što se Sveučilište u Rijeci, uvijek otvoreno za nove programe i projekte, pridružuje zajednici od 206 članica, nacionalnih asocijacija.'', rekao je prof. dr. Krpan.

Raniji ministar znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. Dragan Primorac kazao je da mu je taekwondo, sport u kojemu je i sam već 30 godina, promijenio život u veliko mjeri. Istaknuo je i kako Specijalna bolnica sv. Katarina, čiji je predsjednik Upravnog odbora, za nekoliko dana s ponosom postaje službena bolnica Svjetske taekwondo federacije.

''Taekwondo raste kao sport. Od 28 olimpijskih sportova samo dva dolaze iz Azije. To su judo iz Japana i taekwondo iz Koreje. Desetljećima unatrag karate je bio mnogo poznatiji sport od taekwondoa, a taekwondo poznat samo kao ''korejski karate''. Dok danas svi vrlo dobro znaju što je taekwondo,  karate još uvijek nije olimpijski sport. Nadam se da će osnivanje ove ustanove pozitivno utjecati na cijelu regiju te vas pozivam da izgradite sveučilišne taekwondo ekipe i počnete izučavati ovaj sport kroz znanstvene discipline''., poručio je dr. Chungwon Cho, predsjednik Svjetske taekwondo federacije.Svečanost je okončana dodjelom plaketa Svjetske taekwondo federacije rektoru Lučinu, gradonačelniku Obersnelu i županu Komadini. Rektor Lučin i dr. Choue potpisali su Sporazum o suradnji između Svjetske taekwondo federacije i Sveučilišta u Rijeci te je dr. Cho simbolički uručio rektoru Lučinu ploču s imenom Regionalnog trening centra.


Neven Protić


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk