Sve je spremo i Igre mogu početi
Četvrtak, 07.07.2016.

srijeda, 6. srpnja 2016. 


Za sedam dana započet će jedan od najvećih sportskih događanja u Hrvatskoj - Europske sveučilišne igre 2016. U Zagrebu i Rijeci. Od 13. do 25. srpnja natjecat će se oko 5000 sportaša s preko 350 sveučilišta iz 45 zemalja, a u organizaciji će sudjelovati više od 500 volontera. Od toga je 266 sportaša iz Hrvatske s 13 hrvatskih sveučilišta, a među njima čak 91 sportaš iz Rijeke,a oko 200 volontera s riječkog Sveučilišta

Igrama će prethoditi Rektorska konferencija u Opatiji i Zagrebu koja će okupiti 40 rektora iz Europe i SAD-a, a raspravljat će se o statusu sveučilišnog sporta

Povodom završnog predstavljanja početka Igara ispred Palače Modello, kod ESI sata za odbrojavanje, održana je konferencija za medije

Gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel naglasio je kako su sportski objekti Grada Rijeke spremni, a svi koji su zaduženi u objektima čekaju da igre započnu te dodao: ''Siguran sam da će i volonteri dobro odraditi svoj dio posla te da će studenti u vrijeme kada ne budu u sportskim borilištima imati priliku upoznati naš grad u svakom pogledu, kroz kulturne događaje i zabavni život. Igre već sada imaju pozitivan učinak na turizam, jer se do rujna  u riječkim hotelima i hostelima neće moći naći slobodna soba.''

Primorsko-goranski
župan Zlatko Komadina čestitao je Svučilištu, Rijeci i Opatiji na domaćinstvu Europskih sveučilišnih igara: ''S obzirom na broj stanovnika, Primorsko-goranska županija ima najveći broj sportaša, njih oko 30 tisuća.'', rekao je župan Komadina te pozvao sugrađane da se priključe spektaklu.

Novoizgrađeni paviljoni za smještaj sportaša na Kampusu na Trsatu u završnoj su fazi opremanja, a kako ističe prof. dr. sc. Pero Lučin, radit će se do posljednje sekunde. Naglasio je kako veliki posao očekuje sve koji sudjeluju u organizaciji Igara, od studenata volontera do zaposlenika Studentskog centra. Očekujemo da će ovo biti jedno nezaboravno iskustvo kako za riječke studente, tako i naše mlade goste iz Europe. Cilj nam je da naš grad bude svijetla točka na europskoj karti, koja stalno raste i okuplja talentirane ljude“, rekao je rektor.

Igrama će prethoditi i po prvi puta  organizirana Rektorska konferencija, koja će od ponedjeljka do srijede, 11. do 13. srpnja biti održana u Opatiji i Zagrebu. Konferencija će okupiti više od 40 rektora sveučilišta iz Europe i SAD-a. Cilj ove konferencije je upoznati gostujuće rektore s Rijekom, Opatijom i Sveučilištem te raspraviti pitanje statusa sveučilišnog sporta i pokušati ga unaprijediti.

Zamjenik gradonačelnika Opatije Fernando Kirigin istaknuo je da se Opatija stavila uz bok velikih gradova Rijeke i Zagreba, kao dio najvećeg sportskog događanja u Hrvatskoj. ''Osim Rektorske konferencije, veći dio rukometnih utakmica bit će održan u opatijskoj sportskoj dvorani, a svega toga ne bi bilo da 2013. nismo izgradili sportsku dvoranu koju smo čekali gotovo 40 godina.“, rekao je Kirigin.

Dopredsjednik Igara Haris Pavletić predstavio je program ESI-a: ''Program za sportaše bit će vrlo intenzivan, ne samo u sportskim borilištima, nego i društvenom smislu, jer će svaki dan biti organizirano neko događanje na Kampusu ili u gradu. Prvi sportovi su vaterpolo i rukomet, u muškoj i ženskoj konkurenciji. Održavat će se na nekoliko  lokacija – u Centru Zamet, novoj dvorani u Opatiji i u Dvorana mladosti na Trsatu, dok će vaterpolo ugostiti Bazeni na Kantridi. U drugom dijelu sportske manifestacije očekuju se individualni sportovi, prije svega plivanje, zatim judo, taekwondo i košarka 3x3. Ovo su Igre s puno noviteta pa smo tako ove godine uključili i parasportove - u Rijeci paraplivanje, a u Zagrebu paratenis. Tim studentima pokušali smo sve prilagoditi da se osjećaju kao  integralni dio Europskih sveučilišnih igara.'', rekao je Pavletić.

Hrčak Hrki, maskota igara, po završetku je konferencije podijelio prisutnima kolače s njegovim likom, ugostiteljskog objekta Gardens. Kolače će građani moći kupiti u  prodavaonicama Brodokomerca.  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk