Nek Igre počnu! Otvorene ESI 2016
Četvrtak, 14.07.2016.

četvrtak, 14. srpnja 2016.

Na stadionu Mladost u Zagrebu predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković svečano je otvorio treće Europske sveučilišne igre, koje će tijekom naredna dva tjedna biti održane u Zagrebu i Rijeci. Čak 885 sveučilišnih timova natjecat će se u 23 sportske discipline.

Gradovi domaćini predstavljeni su ceremonijom u režiji Krešimira Dolenčića, a Zbor sveučilišta u Zagrebu i Damir Kedžo izveli su himnu s motom ovogodišnjih Igara – As Long as heart believes (Sve dok srce vjeruje).

Uslijedila je povorka ovogodišnjih sudionika na čelu sa zastavom koju su nosili sudionici i organizatori Univerzijade 1987.  Zastavu su potom preuzeli hrvatski trofejni sportaši: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnog stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač. Potom je atletskom stazom prošetalo je preko 5000 sudionika iz 41 države iz kojih dolaze, uz komentare voditelja o sveučilištima koja predstavljaju. Hrvatski studenti sa 16 sveučilišta iz Zagreba, Osijeka, Karlovca, Rijeke, Splita, Pule, Vukovara i Dubrovnika.

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara hrčak Hrki, koji je izveden iz poznate misli utemeljitelja modernih olimpijskih igara, baruna Pierrea de Coubertina: ‘Važno je sudjelovati!’ Iako nije sportske građe, to ga ne sprječava da se bavi sportom. Spomenuta je izanimljivost da je hrčak životinja koja najviše voli trčati, a svjetski rekord u trčanju hrčaka na 9 metara iznosi 38 sekundi.

Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima na atletskom stadionu obratili su se predsjednik Europskih sveučilišnih igara dr. sc. Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.Predsjednik Vlade službeno je proglasio Igre otvorenima, istaknuo važnost ovog sportskog okupljanja, rekordno velikog za Hrvatsku te izrazio je uvjerenje da će Hrvatska biti jednako dobar domaćin tisućama studenata kao što je bila i tijekom Univerzijade iz 1987. godine.Ceremonija je završena prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegla je Ana Lenard, karatistica iz Zagreba, a u ime sudaca Ivan Šverko, košarkaški sudac iz Rijeke.

Čak 885 sveučilišnih timova sljedećih će se dana natjecati u 23 sportske discipline: futsal, nogomet, tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, badminton, rukomet, odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, košarka tri na tri, sportsko penjanje, judo, karate, taekwondo te bridž, šah i golf. U kategoriji demonstrativnih sportova tu su plivanje i vaterpolo, a po prvi puta na europskim sveučilišnim igrama natjecat će se i studenti s motoričkim poteškoćama, ali neuništivim sportskim duhom i to 18 ekipa u para-plivanju i 5 ekipa u para stolnom tenisu.

Nositelj Igara je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), a Igre Zagreb-Rijeka pod vodstvom su Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS). Iako je HASS osnovan 1994. godine, tradicija sveučilišnog sporta u Hrvatskoj stara je više od jednog stoljeća. Prvi studentski sportski klub osnovan je prije 112 godina na Sveučilištu u Zagrebu, a Savez akademskih sportskih klubova postoji već 92 godine.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk