Interes za Titanic ne jenjava
Utorak, 13.09.2016.


utorak, 13. rujna 2016.

Članovi Švicarskog društva Titanik (Titanic-Verein Schweiz), u pratnji domaćina hrvatske udruge "Titanic 100", posjetili su u petak, 9. rujna 2016. Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci. Dekan fakulteta prof. dr. sc. Serđa Kosa predstavio je gostima stalni postav izložbe ''Titanic – Carpathia… 100 godina kasnije''.

Niti 104 godine nakon jedne od najvećih svjetskih pomorskih nezgoda, potonuća Titanica, zainteresiranost za istraživanje te tragedije i njenih sudionika ne jenjava. Dapače, Švicarsko društvo Titanik (https://titanicverein.ch) sa sjedištem u Glattbruggu okuplja veliki broj članova i entuzijasta, koji uvijek iznova koji uvijek iznova otkrivaju nove činjenice, ali i educiraju i informiraju javnost o tome.

Među posjetiteljima su bili: Günter Bäbler, predsjednik Švicarskog Titanic Društva i jedan od vodećih stručnjaka za Titanic u svijetu, autor nekoliko knjiga i sudionik više ekspedicija k olupini Titanica, novinarka iz Munchena Brigitte Saar, jedna od rijetkih osoba koja je podmornicom zaronila do olupine Titanica, Oliver Schwarz, autor knjiga o Titanicu, Stefan Kademann, jedan od vodećih njemačkih stručnjaka za Titanic te Slobodan Novković, predsjednik Hrvatskog društva Titanic. Posjetiteljima su se pridružili i članovi Udruge pomorskih kapetana Sjevernog Jadrana ''Kraljica mora'', koji su zajedno s članovima Hrvatskog društva Titanic u Rijeci pokrenuli akciju za postavljanjem spomenika Carpathiji i hrvatskim mornarima koji su na tom brodu plovili.

Pored dolaska na Fakultet, gosti su u Rijeci u Pomorskom i povijesnom muzeju hrvatskog primorja pogledali jedini originalni spasilački prsluk s Titanica u Europi, a posjetili su i Orlandov gat, nekadašnje pristanište Carpathije. U zavjetnoj kapelici trsatskog svetišta obišli su sliku Josipa Cara, mornara s Carpathije.

Tijekom osmodnevnog boravka u Hrvatskoj članovi Društva su u Bratini, u općini Pisarovina u Zagrebačkoj županiji, posjetili spomen kuću poginulog hrvatskog putnika Stjepana Turčina, jednog od 30-oro stradalih Hrvata s broda Titanic, kao i grob preživjelog hrvatskog putnika s Titanica, Ivana Jalševca, u mjestu Prelošćica, kod Siska, te Nikole Lulića, u Perušiću.

U Hrvatskoj također postoji društvo koje okuplja ljude koji se istinski zanimaju za sve sto je vezano za Titanic ili Carpathiju. Hrvatsko društvo Titanic (Croatian Titanic Society), osnovano je 2007., uz traženje dokumenata, fotografija i predmeta povezanih s ova dva broda, istražuje sve vezano za Hrvate koji su na bilo koji način bili povezani s katastrofom.


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk