Otvoreni paviljoni na Kampusu
Srijeda, 21.09.2016.

srijeda, 21. rujna 2016.

Uz nazočnost brojnih uglednih gostiju, jučer, 20. rujna 2016. održano je svečano otvorenje prvih studentskih paviljona na Kampusu Sveučilišta u Rijeci. Paviljoni sa 754 ležaja izgrađeni su sredstvima Europske unije, ukupne vrijednosti preko 178 milijuna kuna. Prvim studentima stanarima uručeni su ključevi njihovih soba.
Rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin pozdravio je okupljene i poželio studentima – prvim stanarima ovih paviljona ugodan boravak na Kampusu i uspješan početak akademske godine. ''Iako su prvi stanari ovih paviljona bili sudionici Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016. ovoga ljeta, danas otvaramo ove prostore prvim trajnim stanarima – našim studenticama i studentima. Smještaj studenata na Kampus velik je korak ka tome da se Kampus zaista zaživi kao mjesto studiranja, ali i cjelodnevnog boravka studenata, da se ovdje osjeti pravi sveučilišnih duh. Želimo da studenti ovdje osim nastave, učenja, spavanja i prehrane, pronađu za sebe i slobode aktivnosti te na tome nastavljamo raditi.'', zaključio je rektor.
Rektor je također iskoristio ovu prigodu da se javno zahvali i uruči zahvalnicu ravnatelju Studentskog centra Dinku Jurjeviću, kao i svim djelatnicama i djelatnicima SC-a na radu i dodatnom angažmanu, kako pri gradnji ovih paviljona, tako i za domaćinstvo sudionika Sveučilišnih igara, ali i na kontinuiranom djelovanju u smjeru zajedničkog napretka.

''Zahvaljujem rektoru Lučinu na ovom priznanju, ali i na odličnoj suradnji i priznavanju uloge Studentskog centra kao važne sastavnice riječkog Sveučilišta. Također zahvaljujem ranije rektoru akademiku Danielu Rukavini, za čijega je mandata projekt Kampusa pokrenut. Zahvaljujem i svima ostalima, koji su na razne načine doprinijeli  da danas ovdje s ponosom otvaramo jedan od najmodernijih studentskih domova u Hrvatskoj.''
Gradonačelnik Obersnel u svojem je obraćenju istaknuo: 'Otvaranjem ovog doma, iako je ostalo još mnogo posla, nazire za završetak jednog od najvažnijih projekata u Rijeci. Koliko je Gradu Rijeci bio projekt Kampusa bitan pokazuje i podatak da je do sada Grad uložio preko 133 milijuna kuna u zemljištima i infrastrukturi. Sinergija je postignuta i sada zasigurno možemo reći da je Rijeka grad ugodan za studiranje.''

Župan Komadina istakao je:'' Ovo je generacijski projekt. Čestitam sadašnjem i ranijem rektoru. Fale nam još sportski tereni na ovom Kampusu, koje smatram iznimno bitnima. Moramo omogućiti studentima da se u slobodno vrijeme bave sportom i usmjeravati ih k zdravom načinu života.''

Uz navedene govornike, na otvorenju su bili nazočni nadbiskup riječki msgr. Ivan Devčić, gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić, raniji rektor akademik Daniel Rukavina, za čijeg je mandata započet projekt izgradnje Kampusa, voditeljica projekta izgradnje studentskih paviljona prorektorica za investicije i razvoj Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, članice i članovi Sveučilišnog savjeta, Senata Sveučilišta u Rijeci, kao i broji ugledni gosti iz političkih i gospodarskih krugova.
Ovaj projekt obuhvatio je izgradnju triju paviljona za smještaj studenata, kao i gradnju prateće infrastrukture, čiji je korisnik akademska zajednica Sveučilišta, odnosno studenti sastavnica, odjela i centara, sudionici sveučilišnih ljetnih škola i sveučilišnih programa te gostujući profesori i znanstvenici. Objektima će upravljati Studentski centar Rijeka (SCRI).

Dopisom od 17. veljače 2016. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije obavijestila je da je projektni prijedlog Sveučilišta uspješno prošao fazu provjere prihvatljivosti izdataka te da se upućuje u fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava - Odluka o financiranju koju je 3. ožujka 2016. donijelo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Utvrđeno je da ukupan iznos prihvatljivih izdataka projektnog prijedloga iznosi 178.629.017,85 kn. Projektni prijedlog prijavljen je na natječaj Europskog fonda za regionalni razvoj – ''Modernizacija, unapređenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju''.

Opći cilj Projekta jest osiguranje pristupa visokom obrazovanju za studente slabijeg socio-ekonomskog statusa uz unaprjeđenje infrastrukture studentskog smještaja i povećanje konkurentnosti obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Specifični ciljevi ovoga Projekta su: osigurati kvalitetu i dostupnost usluga i sadržaja koji su studentima potrebni prema europskim standardima za smještaj studenata; osigurati  studentski smještaj za 40 % studenata koji dolaze na studij u Rijeku izgradnjom smještajnih kapaciteta sa 754 novih kreveta; omogućiti jednakost studenata u programima razmjene, a u cilju veće integracije u Europski istraživački prostor (ERA) te povećati konkurentnost obrazovne infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci optimalnom kombinacijom objekata i sadržaja.

Vrijednost same izgradnje objekata iznosi je 117.795.545,09 kn s PDV-om. Ukupni iznos svih troškova iznosi 178.629.017,85 kn s PDV-om, što osim gradnje triju paviljona uključuje i opremanje paviljona, gradnju prateće infrastrukture, projektantski i stručni nadzor nad izvođenjem radova i druge izravne i neizravne troškovi, koji će biti financirani iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Isto tako, Grad Rijeka ulaže znatna sredstva u razvoj Kampusa pa je tako do sada u izgradnju Sveučilišnog Kampusa na Trsatu uložio 133,2 milijuna kuna i to: prepustivši svoje nekretnine Sveučilištu, zatim otkupom zemljišta, izgradnjom Sveučilišne avenije s komunalnom infrastrukturom te izgradnjom potrebnih vodovodnih i kanalizacijskih sustava za Kampus.

Osim samih zgrada studentskog smještaja, potrebno je izgraditi neophodnu infrastrukturu: pješački koridor između zgrade Građevinskog fakulteta i Restorana ''Kampus'', kao i dvije ulice radnih naziva ''Studentska 1'' i ''Studentska 2'' između objekata, obje u duljinama od cca 200 metara i obje s parkirnim mjestima.

Paviljon 1 sastoji se od suterena, prizemlja i 5 katova te sadrži 65 blokova dvokrevetnih soba (za po 4 studenta. Svaki se blok sastoji od: ulaznog prostora, sobe 1 (za 2 osobe), sobe 2 (za 2 osobe), kupaonice, wc-a, kuhinje i loggie - sveukupne površine cca 46, 5 m². Paviljon ima i 32 jednokrevetne sobe, 5 soba za invalide, ukupno 297 ležajeva i ukupnu površinu od 6.739,05 m². Od posebnih sadržaja u paviljonu će se nalaziti i trim-kabinet s popratnim sadržajima, površine oko 550 m2, ambulanta, kao i prostor za bicikle.
Paviljon 2 sastoji se od: suterena, prizemlja, 5 katova, 65 blokova dvokrevetnih soba (za po 4 studenta), 24 apartmana za nastavnike, 5 soba za invalide, ukupno 289 ležajeva, ukupnu površine od 6.782,45 m2, a od posebnih sadržaja u paviljonu će se nalaziti i učionice, kao i prostor za bicikle.

Paviljon 4 sa Studentskim centrom sastoji se od: prizemlja i 5 katova, 42 bloka dvokrevetnih soba (za po 4 studenta), ukupno 168 ležaja i ukupne površine od 4.909,60 m2.  U  paviljonu će se osim prostora za stanovanje nalaziti i tehnički pogon, centralna praonica rublja, praonica za studente (samoposluživanje, sa strojevima na žetone), kao i Studentski centar sa svim svojim sadržajima (od ureda ravnatelja do studentskog servisa).

Ukupno su, dakle, u prvoj fazi izgrađena 754 ležaja ukupne površine 18.431,10 m2

Prvi korisnici ovih objekata – prvi privremeni stanari – bili su ovoga ljeta sudionici Europskih sveučilišnih igara Zagreb-Rijeka 2016., koje su održane u srpnju.

Detaljni urbanistički plan uređenja Kampusa i Studija izvodljivosti kapitalnih ulaganja za 1. fazu izgradnje Kampusa, predviđaju da Kampus Sveučilišta u Rijeci sadrži objekte studentskog smještaja koji odgovaraju broju studenata i njihovim potrebama. Zbog veličine projekta (11 novih objekata) gradnja je podijeljena u dvije faze.

Druga faza uključuje izgradnju još 8 objekata ukupne bruto površine od 60.000 m2, kapaciteta 2.400 kreveta. Izvođenje druge faze predviđeno je naknadno, prateći dinamiku izgradnje ostalih objekata na Kampusu. Međutim, Sveučilište već sada radi na prijavama na pojedine EU programe. U drugoj fazi predviđena je izrada projektne dokumentacije i izgradnja 8 zgrada ukupne vrijednosti od  448.807.501,00 kn.
 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk