Predstavljanje projekta
Petak, 14.10.2016.

petak, 14. listopada 2016.

Sveučilišna knjižnica Rijeka poziva zainteresirane na predstavljanje izdavačkog ''Pretisak izvornika 'Misla Hruackog' iz 1531. godine s transiteracijom i komentarima''. Predstavljanje će biti održano u srijedu, 19. listopada 2016. s poečtkom u 12 sati u dvorani izložbe Glagoljica, Dolac 1.
Sveučilišna knjižnica Rijeka u veljači 2015. uključila se u izdavački projekt, suizdavanje s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu knjige Misal hruacki (1531.) Šimuna Kožičića Benje s pripadajućim kritičkim osvrtom Misal hruacki Šimuna Kožičića Benje (1531), latinički prijepis i jezična usporedba s drugim glagoljskim tiskanim misalima, urednika prof. dr. sc. Matea Žagara. Misal hruacki (1531.) središnja je od ukupno šest glagoljskih knjiga tiskanih u riječkoj glagoljskoj tiskari Šimuna Kožičića Benje, modruškoga biskupa iz ugledne zadarske patricijske obitelji, i zauzima posebno mjesto među hrvatskim glagoljskim misalima. Kožičićeva tiskara je djelovala dvije godine,1530. i 1531., a izvornik Misala hruackog pripreman je i tiskan u Rijeci 1531. godine.

Izrada pretiska Misala hruackog veliko je priznanje i promidžba grada Rijeke, kao i njezine znanstvene zajednice na razini Hrvatske i inozemstva. Grad Rijeka, Odjelu za kulturu, prepoznao je značaj ove knjige i financijski potpomogao njezino izdavanje. Misal hruacki (1531.) već je drugi pretisak glagoljske tiskane knjige iz tiskare Šimuna Kožičića Benje, jer je Sveučilišna knjižnica Rijeka kao izdavač 2007. godine izdala i pretisak Kožičićeve Knjižice od žitija rimskih arhijerejov i cesarov iz 1531. godine, (reprodukciju primjerka knjige iz Sveučilišne knjižnice u Wroclavu), i tako dala svoj doprinos prezentaciji bogate glagoljičke baštine i svoga grada. Uz znanstveni doprinos, značajan je i onaj kulturni, s obzirom na činjenicu da je glagoljička baština neraskidiv dio hrvatskoga kulturnoga identiteta, pa se nastavkom objavljivanja faksimilnih i pretisnutih izdanja hrvatskoglagoljskih knjiga na najbolji način široj javnosti predočuje veliko bogatstvo i raznolikost hrvatske pismenosti u svim fazama njezina povijesnoga razvoja. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk