Predstavljanje udžbenika
Utorak, 13.12.2016.


utorak, 13. prosinca 2016.

Na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci održano je 12. prosinca 2016. predstavljanje udžbenika ''Strategije razvoja protuvirusnih lijekova'' autora Mladena Mintasa i Karla Witinne o kojoj je uvodnom slovu govorila prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac,  pročelnica Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci.

Prof. dr. sc. Mladen Mintas  je potom izložio osnovnu misao vodilju u pisanju knjige:  fascinantna otkrića genske strukture i patogeneze virusa koja se primjenjuju u identificiranju bioloških meta za otkriće i razvoj učinkovitih lijekova protiv zaraza uzrokovanih virusa koje su poprimile razmjere velikih epidemija-pandemija.  Tako je virus influence šireći se španjolskom gripom uništio u jednoj jedinoj godini 1918.-oj više od dvadeset milijuna života. Tajna nepojmljive zaraznosti virusa zaokupljala je znanstvenike  u traženju lijeka protiv infekcija uzrokovanih virusima. Ova knjiga sadržava opis strukture i genoma virusa kao i lijekova koji sprečavaju njihovo umnažanje. U knjizi su prikazane također kristalne strukture lijekova u kompleksu s proteinskim receptorima koje zorno potkrepljuju osnovnu paradigmu farmakologije i medicinske kemije-interakciju lijeka i biološkog receptora. Na knjigu se je osvnuo i prof. dr. sc.  Hrvoj Vančik, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji je recenzirao ovo djelo, a također, ravnateljica i glavna urednica Medicinske naklade, Anđa Rajič, prof. Knjiga je još jedan u nizu uspjeha plodne dugogodišnje znanstvene suradnje između autora knjige i profesora Odjela za biotehnologiju Krešimira Pavelića i Sandre Kraljević Pavelić.

 

Knjiga je interdisciplinarnog karaktera, temeljena na heurističkom pristupu i namijenjena je kao sveučilišni udžbenik  studentima Odjela za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Farmaceutsko biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kao i svim znanstvenicima koji se bave interdisciplinarnim istraživanjima razvoja novih lijekova.  

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk