Održana 17. sjednica Senata
Održana 17. sjednica Senata Sveučilišta u Rijeci

Prijedlog Odluke o participiranju u troškovima studija za studente koji u akademskoj godini 2010./2011. upisuju I. godinu diplomskih studija na Sveučilištu u Rijeci, bila je jedna od točaka 17. sjednice Senata Sveučilišta u Rijeci, prve nakon ljetne stanke. Ujedno, to je i tema koja je u široj javnosti, posebno među studentskom populacijom, bila jedna od „bolnih točaka“ o kojima se u proteklom razdoblju iznimno puno raspravljalo. Kako je izvijestio rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin, na Rektorskom zboru održanom 13. rujna 2010. godine, u Zagrebu, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je odluku, prema kojoj će država snositi troškove participacije studentske školarine. Dakle, studiranje je za studente besplatno. No, kako MZOS još nije sveučilištima proslijedilo obrazac ugovora koji će se potpisivati sa studentima, natječaj za upise će biti objavljen, dok se potpisivanje ugovora očekuje početkom listopada.
Uz navedeno na sjednici Senata, Rektor je ukratko izvijestio i o radovima na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, koji su, prema njegovim riječima, u završnoj fazi što pretpostavlja da se u zgradi Filozofskog i Učiteljskog fakulteta već postavlja namještaj, a slijedi i opremanje Građevinskog fakulteta i zgrade Sveučilišnih odjela.

U raspravi je ponovno aktualizirano pitanje financiranja znanstvenih projekata, točnije „kresanje“ njihova financiranja što je ozbiljno ugrozilo istraživanja na pojedinim fakultetima, te je Rektor predložio da se, nakon provedene analize, uputi resornom Ministarstvu pismo upozorenja o mogudnosti potpunog zaustavljanja istraživanja na nekim fakultetima.
Jedan od problema svakako je i vanjska suradnja, točnije njezino plaćanje, pa su članovi Senata upozoreni na detaljno planiranje za narednu godinu.

Uspješnost i provedene mjere za poboljšanje učinkovitosti studiranja, također je tema o kojoj je Senat raspravljao, dok je Rektor naglasio kako cilj Sveučilišta u Rijeci nije bezuvjetno povedanje prolaznosti, ved iznalaženje razloga neuspješnog studiranja, točnije, kako je istaknuo treba dobro razmisliti zbog čega jedan neuspješan kolegij produžava studiranje.
Na 17. sjednici Senata u trajno zvanje redovitog profesora potvrđena je dr. sc. Nevenka Ožanić s Građevinskog fakulteta, a u zvanje redovitog profesora na 5 godina izabran je dr. sc. Zlatan Car s Tehničkog fakulteta i dr. sc. Mladenka Tkalčić s Filozofskog fakulteta.

U naslovno zvanje redovitog profesora u trajanju od 5 godina potvrđena je dr. sc Sanja Kapitanović s Odjela za biotehnologiju.
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk