Komemoracija za prof. Deželjina
Utorak, 18.04.2017.


utorak, 18. travnja 2017.

Danas, 18. travnja 2017. s početkom u 11 sati u Auli Magni Rektorata Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za prof. emerit. dr. sc. Josipa Deželjina, ranijeg rektora Sveučilišta u Rijeci. Prof. Deželjin preminuo je 8. travnja u 97. godini života u Zagrebu. Komemoracija je održana u prisutnosti udovice pok. prof. Deželjina, prof. dr. sc. Jadranke Deželjin, ranije dekanice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, rodbine, prijatelja suradnika, članova sveučilišne zajednice…

Govore su održali: rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Pero Lučin, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Alen Host, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel, prof, dr. sc. Dragomir Sundać, učenik i dugogodišnji suradnik pok. prof. Deželjina te predsjednik Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore prof. dr. sc. Vidoje Vujić, prijatelj i dugogodišnji suradnik pok. prof. Deželjina.

''Iako nisam imao prilike osobno surađivati s profesorom Deželjinom, njegova slika u predvorju Rektorata svakog me jutra podsjećala na duboko poštovanje prema generaciji onih koji su osnivali riječko Sveučilište'', izjavio je rektor Lučin.

''Profesor Deželjin ostavio je snažan trag u osnivanju i razvoju, kako Ekonomskog fakulteta, tako i cijelog Sveučilišta i na tome mu moramo biti duboko zahvalni'', rekao je dekan Host.

''Kao uvjereni antifašist, profesor Deželjin bio je čovjek ispred svojega vremena. Nije se ustručavao kritizirati političko-ekonomske pogreške vladajućih'', istaknuo je župan Komadina.

''Kad dobri ljudi odu i ptice tužnije pjevaju. Iako je doživio duboku starost, tužni smo zbog njegova odlaska. Ovaj staložen i ugodan čovjek, ekonomist i pravnik, ostao je doživotni borac protiv fašizma'', kazao je gradonačelnik Obersnel.

''Profesor Deželjin bio je veliki profesor, ali i filozof i humanist, antifašist i demokrat, koji se uvijek zalagao za dobrobit zajednice. Na svoje je studente želio djelovati i odgojno, a ne samo obrazovno. Kroz svoju je kritičku misao želio graditi bolju budućnost, bolju Hrvatsku… Ostat će zapamćen kao znanstvena, ali i moralna vertikala, kakva se rijetko viđa. Iz nekadašnjeg Centra za ekonomske i organizacijske znanosti proizašlo je 5 današnjih riječkih fakulteta, a za njegova rektorskog mandata Sveučilište u Rijeci dobiva značajan prestiž.'', na bogatu se karijeru prof. Deželjina osvrnuo prof. Sundać.

''Josip Deželjin bio je izuzetna pojava, kao osoba, kao profesor, organizator, rukovoditelj, mentor, antifašist… Kao velik čovjek obvezao nas je na poštovanje. Uvijek je čitao ili pisao, radeći aktivno do prije samo nekoliko godina. Bio je zaljubljenik u more i jedrio do svoje 85. godine. Dragi Joško, neka ti je laka zemlja!'', zaključio je prof. Vujić. 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk