Posjet delegacije pokrajine Hessen

 

srijeda, 10. svibnja 2017.

Predsjednik Vlade Njemačke savezne pokrajine Hessen g. Volker Bouffier, u sklopu posjeta Rijeci i Opatiji, posjetio je danas Kampus Sveučilišta u Rijeci. G. Bouffier došao je u pratnji velike delegacije sastavljene od gospodarstvenika i zastupnika Kršćanske demokratske unije (CDU) u parlamentu Njemačke savezne pokrajine Hessen, kao i 5 ministra pokrajinske vlade (kulture, znanosti i umjetnosti, financija, socijalne skrbi te unutarnjih poslova i sporta) te predsjednika pokrajinskog parlamenta g. Norberta Kartmana i voditelja kluba zastupnika CDU-a Hessena g. Michaela Boddenberga.

Predstavnici jedne od najrazvijenijih njemačkih pokrajina izrazili su zanimanje za posjet Rijeci, Sveučilištu i STEPRI-u znanstveno-tehnologijskom parku Sveučilišta u Rijeci.

Rektorica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija održala je pozdravni govor i izlaganje o Sveučilištu. Pozdravnu Riječ uputili su i gradonačelnik Rijeke mr. sc. Vojko Obersnel i zamjenik primorsko-goranskog župana g. Petar Mamula. Prezentaciju o STEPRI-u znanstveno tehnologijskom parku održao je njegov direktor g. Boris Golob. Potom se nazočnima obratio g. Boddenberg, a izlaganja je zaključio predsjednik pokrajinskog parlamenta g. Bouffier.

Rektorica Prijić Samaržija predstavila je Rijeku i Sveučilište te naglasila kako UNIRI želi biti otvoreno sveučilište 3. generacije, a to podrazumijeva primjenu obrazovanja i znanosti za korist zajednice, a sve to kroz umrežavanje koje podrazumijeva sveobuhvatnu internacionalizaciju. Predstavila je i plan izgradnje STEPRI-a 2 na Mlaki (prostor kojeg je ranije koristila Rafinerija nafte INA) te naglasila kako je Rijeka geografski izvrsno pozicionirana, samo nekoliko sati vožnje o mnogi važnih europskih centara.

Direktor STEPRI-a Golog izložio je djelovanje institucije kojoj je na čelu, spomenuo važnost međusobne suradnje i umrežavanja tvrtki, lokalnih samouprava i sveučilišta te naglasio STEPRI kroz organizaciju edukacija, savjetovanje, informiranje i organizaciju projekata stoji poduzećima na raspolaganju za podršku.

Voditelj kluba zastupnika CDU-a Hessena g. Michael Boddenberg rekao je kako vidi da UNIRI, jednako kao i njihova pokrajina teži istim europskim ciljevima te kako u današnjem svijetu nitko ne može sam, već je nužno umrežavanje. Osvrnuo se i na odlazak mladih iz Hrvatske zbog nedostatka posla te zaključio da to, iako to Njemačkoj kojoj nedostaje stručne ''radne snage'' u neku ruku i odgovara, ipak na razini europskih politika nije dobar trend.

Predsjednik Vlade Njemačke savezne pokrajine Hessen g. Volker Bouffier kazao je: ''Svjesno smo došli ovamo da razgovaramo o znanosti i o budućnosti, ali spojenoj s tradicijom. Sada je trenutak koji ima svoj mali vremenski okvir. Europa vas neće dugo čekati. Europa ima goruća pitanja za rješavati poput brexita, imigranata, Putina, Erdogana… i neće se baviti vama. Nismo vam ovdje došli docirati, nego ponuditi pomoć i suradnju. Čestitam gđi rektorici i Sveučilištu u Rijeci na ovom Kampusu, a Sveučilište, Rijeku i Hrvatsku pozivam da definirate svoja težišta i probijate se u onim specijaliziranim područjima u kojima možete biti najbolji.''

Nakon izlaganja zainteresirane je sudionike prof. dr. sc. Nevenka Ožanić, voditeljica projekta ''Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci'' povela u obilazak laboratorija Građevinskog fakulteta te laboratorija Centra za visokopropusne tehnologije koji su opremljeni putem sredstava Europske unije dobivenih ovim projektom. Uslijedili su i neformalni razgovori uz zakusku.


 
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk