Akcija Zaklade: Nevidljive sile
Četvrtak, 11.05.2017.

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Građanskom akcijom ''Nevidljive sile: žene koje su oblikovale naš grad'', Zaklada Sveučilišta u Rijeci želi upoznati lokalnu zajednicu sa znamenitim ženama koje su svojim radom i postignućima kroz arhitekturu, kulturu, javno djelovanje i znanost dale doprinos izgradnji fizičkog i konceptualnog prostora Rijeke.

Akcija se realizira kroz seriju tribina koje će, uz biografsko tematiziranje odabranih žena, obuhvatiti i širi društveni kontekst spomenutih područja iz rodne perspektive. Na tribinama će sudjelovati predstavnici akademske zajednice, struke te organizacija civilnog društva.

Prva tribina posvećena arhitekturi održana je 10. svibnja 2017. u prostorima Društva arhitekata Rijeka na kojoj je sudjelovala Lidija Butković Mićin s izlaganjem "Arhitektice u Rijeci 1950-ih i 1960-ih godina - emancipacija na djelu" o nasljeđu i doprinosu Ade Felice i Nade Šilović u oblikovanju modernističke vizure grada Rijeke. U kasnijoj raspravi pridružile su joj se profesorica i arhitektica Olga Magaš, arhitektica Ida Križaj Leko te Jana Mikuličić Antulov i Gordan Resan dopredsjednica i predsjednik Društva arhitekata Rijeka (DAR). Tribinu je moderirala Gorana Stipeč, predsjednica sekcije mladih DAR-a.


Nakon arhitekture, 24. svibnja u antikvarijatu Ex Libris slijedi tribina o javnom djelovanju, dok će se tribina 31. svibnja u galeriji Garbas baviti ženama i kulturom. Posljednja tribina o znanosti bit će održana 13. lipnja 2017. u Prvoj hrvatskoj sušačkoj gimnaziji u Rijeci. Osim serije tribina, uskoro kreće i online-kampanja Jeste li znali, u pripremi je brošura o znamenitim Riječankama, a građani i građanke će biti pozvani na uključivanje u kontinuirano mapiranje ženskog prinosa zajednici.

Više informacija o akciji i cjelokupni program pogledajete na
mrežnim i Facebook stranicama Zaklade Sveučilišta u Rijeci.

 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk