Posjet kineske delegacije
Petak, 26.05.2017.

petak, 26. svibnja 2017.


Danas je na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održan je sastanak i prijam kineske delegacije iz Državne agencije za suradnju sa stranim ekspertima, Sektora kulture i obrazovanja vlade Narodne Republike Kine (State Administration of Foreign Experts, PRC – Department of Cultural and Educational Experts). Uz rektoricu Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježanu Prijić-Samaržija, prijmu je prisustvovala Iva Tijan, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju.

 

Gosti prijma su bili:

Nj. E. Zhang Jianguo, zamjenik ministra za ljudske resurse i društvenu sigurnost NR Kine te čelnik Državne agencije za suradnju sa stranim ekspertima,

4 direktora Državne agencije za suradnju sa stranim ekspertima:

g. Xu Haoqing, generalni direktor Odjela za ekonomske i tehničke eksperte

g. Nie Biao, generalni direktor Odjela za kulturne i obrazovne eksperte

g. Chui Haichun, direktor Jedinice za planiranje, Odjel za kulturne i obrazovne eksperte

gđa Shi Mainan, direktorica Glavnog tajništva Odjela za opće poslove Državne agencije za suradnju sa stranim ekspertima

te Hrvatsko-kinesko društvo prijateljstva Rijeka:

Vesna Lukanović, potpredsjednica,

Mirjana Banić, potpredsjednica,

Vedran Tripković, tajnik,

Ivo Zrilić, blagajnik,

Josip Rupčić, član; 

predvođeni professorom emeritusom Antom Simonićem, bivšim veleposlanikom RH u NR Kini, uz gđu Ritu Zhao Simonić u svojstvu prevoditeljice i službene pratnje.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja i iskustva, razgovaralo se o dosadašnjoj i budućoj suradnji kineskih i hrvatskih visokoškolskih institucija. Dosad Sveučilište u Rijeci ima sklopljene ugovore o suradnji s hongkonškim Sveučilištem Lingnan (2017.), Sveučilištem Shenyang Jianzhu (2010.), Sveučilištem Peking – Centrom medicinskih znanosti (2009.), uz Sporazum o suradnji sa Sveučilištem Henan iz pokrajine Jiaozuo (2011.), uz pregovore o skoroj realizaciji sklapanja suradnje s Tehničkim institutom u Pekingu (Beijing Institute of Technology). Nj.E. Zhang Jianguo se nadovezao na suradnju Hrvatske i Kineske Vlade putem sklopljenoga Programa suradnje u području kulture između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Narodne Republike Kine za godine 2016. – 2020, potpisan u travnju 2016. godine.

Istaknuta su riječka postignuća poput činjenice da je Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020, razgovaralo se o razvojnim planovima ekspanzije i otvaranja novog Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci – STEPRI 2 te je rektorica predstavila Centar za translacijska medicinska istraživanja – TransMedRi. Također je bilo govora i o širokom spektru mogućnosti kulturnog, sportskog i gospodarskog povezivanja. Rektorica je istaknula da smo mi kao riječka akademska zajednica Sveučilište 3. generacije, odnosno, spona znanosti, gospodarstva, lokalne zajednice i uprave gdje je ostvarena sinergija kulture, znanosti, gospodarstva i obrazovanja – akademskog i životnog.

Nakon upisa Nj. E. Zhanga Jianguoa u knjigu gostiju, predstavnici riječkog sveučilišta i kineske delegacije su izmijenili poklone, uz dogovor o ugošćavanju prof. dr. sc. Snježane Prijić-Samaržije, rektorice Sveučilišta u Rijeci u NR Kini s namjerom i ciljem daljnjih pregovora o razvijanju akademsko-gospodarske suradnje. 

 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk