Festival vRIsak od 31. 5. do 10. 6.
Srijeda, 31.05.2017.

srijeda, 31. svibnja 2017.

Jubilarni, 10. međunarodni festival književnosti vRIsak, ove će godine u Rijeci biti održan od 31. svibnja do 10. lipnja, a glavna zvijezda riječkog književnog okupljanja jedan je od najvažnijih suvremenih svjetskih pisaca, velikan talijanske književnosti Claudio Magris.

Organizatori festivala su izdavačka kuća V.B.Z. iz Zagreba i udruga Vrisak, a pokrovitelji Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, te HGK - Zajednica nakladnika i knjižara. Vrisak se odvija uz potporu programa Kreativna Europa - Europske unije.

Festival će i ove godine obilježiti nekoliko programskih cjelina, od kojih se izdvajaju Književnost između azila i egzila, Europom u 30 knjiga, Hrvatske premijere, Rijeka čita i dr.

Uz Magrisa, među brojnim gostima ističu se gostovanja: Aleksandra Hemona, Francice Prose, Slavenke Drakulić, Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Damira Karakaša, Srđana Valjarevića, Slobodana Šnajdera, Lidiju Dimkovsku, Senka Karuzu, Srđana Dragojevića, Beqea Cufaja, Guidu Snela, Vladimira Pištala, Ludwiga Bauera, Bekima Sejranovića, Slađanu Bukovac...

Festival knjiga i autora vRIsak jedan je od najvažnijih književnih i kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, a grad Rijeka svake godine na njemu ugosti više od 100 autora, prevoditelja, urednika... kroz 50-ak programa, tijekom desetak dana.

Festival obuhvaća književne promocije, predstavljanja autora, čitanja, koncerte, izložbe, glazbene programe i razne performanse, koji se odvijaju na najzanimljivijim kulturnim punktovima, klubovima i prostorima u Rijeci, uz predstavljanje najrecentnijih književnih djela, kako iz Hrvatske, tako i svijeta.

Osim susreta s najzanimljivijim domaćim autorima i njihovim najnovijim knjigama, vRIsak se etablirao i kao važan punkt razmjene informacija o književnosti iz zemalja regije, a već treću godinu poseban je naglasak na "europskom programu" i piscima iz tzv. "malih" jezika, sve odreda velikim zvijezdama iz svojih sredina, čije se knjige prevode na sve svjetske jezike.


PROGRAM (FUIMAN.HR)

  
 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk