Prijam slovenske veleposlanice
Petak, 02.06.2017.

petak, 2. lipnja 2017.

Veleposlanica Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj Nj. E. dr. sc. Smiljana Knez boravila je danas u svojem prvom posjetu Sveučilištu u Rijeci. Tom se prilikom sastala s rektoricom Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježanom Prijić Samaržijom. U pratnji gđe veleposlanice bio je mag. Jakob Štunf, opunomoćeni ministar i ekonomski savjetnik Veleposlanstva, a sa strane Sveučilišta prodekanica za međunarodnu suradnju Akademije primijenjenih umjetnosti i direktorica Centra za napredne studije jugoistočne Europe CAS-SEE doc. dr. sc Sanja Bojanić te voditeljica Ureda za međunarodne odnose Iva Tijan.

Polazeći od kulturne, geografske i jezične bliskosti naših dvaju naroda, veleposlanica Knez se založila za unaprjeđivanje suradnje između slovenskih i riječkog sveučilišta, pri čemu se namjerava osobno angažirati.

Izražavajući dobrodošlicu veleposlanici Knez, rektorica Prijić Samaržija osvrnula se na dugogodišnju plodnu suradnju sastavnica riječkog Sveučilišta sa slovenskim visokoškolskim ustanovama u sklopu programa mobilnosti CEEPUS i Erasmus te planove o suradnji u sklopu programa Horizon 2020, uz napomenu kako sada, pri sve izglednijem izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije, njihove visokoškolske institucije će dakle izaći iz projektnih programa poput Erasmusa, Horizona 2020 te predstavnici Britanskog savjeta u RH su nedavno u dogovoru s rektoricom Prijić-Samaržijom razmatrali mogućnosti alternativnih načina suradnje visokih učilišta UK i RH, na što se rektorica nadovezala kako je zamišljena zajednička suradnja hrvatskih i slovenskih visokoškolskih institucija kroz i nakon razdoblja Brexita, s čime se slovenska veleposlanica složila.

Rektorica Prijić Samaržija uvažene je goste upoznala s osnovnim podacima o Sveučilištu u Rijeci te predstavila Sveučilište kao Otvoreno sveučilište 3. generacije, koje je povezano s kulturnim, ekonomskom i društvenim aspektima lokalne zajednice, uz daljnje predstavljanje strategije sveučilišnog razvoja u sklopu opredjeljenja za njegovu preobrazbu u sveučilište znanstveno-istraživačkog profila. Potanko je opisala jačanje istraživačkih kapaciteta u sklopu realizacije projekta Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci, koji se odnosi na  opremanje Centra za visokopropusne tehnologije u biomedicini, Centra za mikro i nano znanosti i tehnologije, Centra za napredno računanje i modeliranje te laboratorije Građevinskog fakulteta. (Hidrotehnički laboratorij, Geotehnički Laboratorij, Laboratorij za prometnice, Laboratorij za materijale i Laboratorij za konstrukcije). Na taj se dio nadovezao  mag. Jakob Štunf, opunomoćeni ministar i ekonomski savjetnik Veleposlanstva te predstavio konkretnu priliku za razvijanjem suradnje u smislu spajanja projekta Razvoja istraživačke infrastrukture Sveučilišta u Rijeci sa slovenskim gospodarskim sektorom kroz sudjelovanje na Sajmu poduzetništva u Celju koji se organizira u razdoblju 12. – 17. rujna 2017. godine u Celju, Sloveniji, a zastupljeni su mnogobrojni izlagači (preko 1500) iz domene novih metodologija i  tehnologija u inter i multidisciplinarnim područjima, što je izuzetna prilika da se UNIRI predstavi svojom opremom (između ostalog superračunalo), iskaže potencijale u suradnji s HR gospodarstvenicima koji također sudjeluju na tom sajmu te se sklope kontakti, s čim se rektorica složila.

Veleposlanica se upisala u knjigu gostiju te je sastanak zaključen s prijedlogom za osnivanjem slovenskog lektorata pri Sveučilištu u Rijeci, a o čemu će se nastaviti daljnji razgovori s dekanicom Filozofskog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestrom.

Nakon sastanka na Rektoratu, uvaženi gosti razgledali su Kampus Sveučilišta u Rijeci. Obišli su zgrade studentskog smještaja i restorana te razgledali laboratorije Odjela za biotehnologiju gdje su ih zaprimili pročelnica Odjela za biotehnologiju prof. dr. sc. Anđelka Radojčić Badovinac, zamjenik pročelnice prof. dr. sc. Krešimir Pavelić i raniji rektor Sveučilišta u Rijeci akademik Daniel Rukavina. Zaključeno je da postizanje izvrsnosti u razvoju, inovacijama i istraživanju otvara dodatne mogućnosti za jačanje suradnje sa slovenskim ustanovama i gospodarstvenicima.

  
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk