Noć istraživača 2010.
Petak, 24.09.2010.

 

Noć istraživača je manifestacija koja će se ove godine pod naslovom "Istražujmo, otkrivajmo i družimo se sa znanošću" istovremeno održati u pet gradova: Lepoglavi, Zagrebu, Korenici, Starigradu-Paklenici i Rabu 24. rujna ove godine i odraz je želje da se znanost i njezine nositelje - znanstvenike - predstavi široj javnosti. Danas o znanosti javnost ima naizgled mnogo informacija, no one su mahom usredotočene na neke trenutno popularne teme kao što su genetski inženjering ("GMO hrana"), klimatske promjene ("Globalno zatopljenje", za i protiv) te pojedine prirodne katastrofe (tsunamiji, potresi, vulkanizam).

U svim granama znanosti radi i djeluje mnoštvo istraživača koji tu znanost nose i pridonose otkrivanju novih spoznaja. Noć istraživača je, dakle, manifestacija posvećena tim samozatajnim pojedincima bez kojih znanosti ne bi moglo niti biti. Noć istraživača zamišljena je u EU kao nastavak uspješnih Festivala znanosti, ali s ciljem da se javnosti približe znanstvenici koji inače nisu medijski eksponirani, da se demistificira njihova društvena uloga i da ih se uspješnije integrira u društvo. Noć istraživača u Hrvatskoj obuhvatit će izložbu znanstvene fotografije pod naslovom "Okusi znanosti" koja će biti postavljena u svih pet gradova, radionice i demonstracije kemijskih pokusa i matematičkih trikova, predavanja za javnost i neformalno druženje sa znanstvenicima. Noć istraživača 2010. održat će se u javnim prostorima uz slobodan pristup javnosti, a besplatni će biti i svi popratni sadržaji i publikacije.

"Želja nam je da putem Noći istraživača javnost prepozna njezine nositelje, znanstvenike, kako mlade, tako i one koji imaju poduži radni vijek. Također nam je želja da ta manifestacija, koja se po prvi puta organizira i u manjim gradovima, potakne mlade za odabir znanstvene profesije", kažu organizatori. Organizacija ovogodišnje Noći istraživača dodijeljena je Hrvatskoj udruzi za promicanje i zaštitu geološke baštine ProGEO-Hrvatska koja se svim aspektima popularizacije znanosti bavi od samog osnutka.

PROGRAM


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk