Održan okrugli stol

četvrtak, 7. lipnja 2017.

Na Filozofskom fakultetu na Kampusu Sveučilišta u Rijeci danas, 7. lipnja, održan je okrugli stol pod nazivom ''Kako osigurati transparentnost u unaprjeđenju kvalitete visokoga obrazovanja?'' u organizaciji Filozofskoga fakulteta i Udruge za razvoj visokoga školstva ''Universitas''.

 

Sudionici okruglog stola bili su:

·         prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci

·         izv. prof. dr. sc. Sanja Smojver Ažić, predsjednica Odbora za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete Sveučilišta u Rijeci

·         mr. sc. Ninoslav Šćukanec, izvršni direktor Instituta za razvoj obrazovanja

·         Ria Bilić, Institut za razvoj obrazovanja

·         Aleksandar Šušnjar, član Izvršnog odbora Europske studentske unije

Okrugli stol je moderirao dr. sc. Marko Turk, FFRI, predsjednik Udruge ''Universitas''. 

U ime domaćina okruglog stola pozdravnim se riječima obratila dekanica Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci izv. prof. dr. sc. Ines Srdoč Konestra: ''U posljednjih deset godina zaista puno na našem Fakultetu radimo na unaprjeđenju kvalitete, ali moram reći da i nailazimo često na otpor. Mnogima se angažman oko unaprijeđenja kvalitet čini kao dodatan napor, kao nešto ''preko onoga'' što trebamo uraditi. Studenti se opiru ispunjavanju anketa. Ima tu mnogo razloga za zadovoljstvo i velikih pomaka, zahvaljujući profesorici Smojver Ažić, ali to još uvijek nije dovoljno. Nadam se da će razvoj transparentnosti u tome području pridonijeti i ova današnja tribina.''

 

Ria Bilić iz Instituta za razvoj obrazovanja predstavila je ukratko rezultate istraživanja Quality Watch, koje je provedeno u gradu Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ispalo je da su rezultati anketiranih studenata pokazali da ocjenjuje s prosječno dvojkom indeks transparentnosti u prikazivanju rezultata o istraživanju kvalitete kod javnih Sveučilišta, dok su privatna i visoke škole ocjenjene još manjim ocjenama. Ispalo je da visokom učilištima nisu pretjerano bitni rezultati provedenih anketa i da ih 58% ne objavljuje (na svojim mrežnim stranicama).

 

Rektorica Prijić Samaržija u svojem je izlaganju istaknula: ''Uvjerena sam da institucija mora u sebi naći snagu da se mijenja, ali i javnost, pritisak javnosti važan je korektiv. Važno je istaknuti da smo na Sveučilištu u Rijeci napravili pomak od koncepta osiguravanja kvalitete na koncept unaprjeđivanja kvalitete. Kao što publikacija IRO-a Quality Watch predlaže, postojanje nacionalne baze za osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete bilo bi izvrsno, ali ne vidim zapreku da mi krenemo u izradu naše sveučilišne baze. Nedostaje nam biti sustavani jasan u prezentiranju podataka istraživanja. AZVO (Agencija za znanost i visoko obrazovanje) ima lijepo i jasno prezentirane podatke. Npr. zanimljiva je činjenica za 64% studenta u RH studira vanredno, što je mnogo više nego u Europi.''

 

Profesorica Smojver Ažić napomenula je kako je na Sveučilištu u Rijeci sustav koji se bavi iznimno transparentan i kako imamo na mrežnim stranicama objavljene sve podatke, od Odbora, Savjeta i Centra za kvalitetu do dokumenata koji reguliraju rad tih tijela i provođenje evaluacija. Profesorica Smojver Ažić također se osvrnula na dva problema: 1. Ankete kojima studenti evaluiraju nastavnike nisu obvezne pa uzorak često bude vrlo malen i nereprezentativan; 2. Sastavnice nemaju ujednačenu praksu objavljivanja tih rezultata pa tako neki objavljuju sve pojedinačno, neki zbirno, a neki uopće ne. ''Ne smatram da nužno svi ti podatci trebaju biti potpuno javno dostupni i a mi smo se koncentrirali ne na penalizaciju, nego na sistem nagrađivanja izvrsnosti.'', zaključila je Smojver Ažić.

 

Ninoslav Šćukanec naglasio je kako u dijalog treba uključiti i svakako za mišljenje pa i ocjene pitati i civilni sektor, poslodavce i strukovne udruge, građene… različite aktere te je posebno naglasio kako transparentnost sama po sebi nije dovoljna te da treba osigurati i razumljivost i usustaviti institucijsko istraživanje koje će obrađivati podatke te ih jasno i jednostavno prezentirati javnosti.

 

Aleksandar Šušnjar iz studentske je perspektive poručio kako transparentnost ovdje nije neka ''dodana vrijednost, nego se mora podrazumijevati. ''Studenti bi trebali biti sukreatori tog procesa, kao i uostalom cijelog obrazovnog procesa. Izvještaji bi trebali biti lakše dostupni i jednostavniji. Za sada se ovaj sustav manje-više svodi na studentske ankete, a informacije o kvaliteti zaista nedostaju. Kvalitetu dakako nije lako ni mjeriti niti prezentirati, ali zalažem se za javnu objavu svih rezultata i to poimence po predavaču, dakako uz poštene kriterije i način ocjenjivanja.'', zaključio je Šušnjar.

 

Nakon što je moderator otvorio raspravu, prof. dr. sc. Anita Zovko sa Filozofskog fakulteta komentirala je kako za raspravu o kvaliteti ponekad nedostaju neki elementarni preduvjeti, a kao primjer navela je prekomjerno opterećenje nastavnika brojem studenta, što samo po sebi predstavlja prepreku unaprjeđivanju nastave. Rektorica je ''replicirala'' kako je u planu za iduću godinu i provođenje zadovoljstva nastavnika. 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk