Održana 5. sjednica Senata
Utorak, 19.09.2017.

utorak, 19. rujna 2017.

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci danas, 19. rujna 2017. održana je 5. redovita sjednica Senata. Za člana Savjeta Sveučilišta u Rijeci iz redova sveučilišnih nastavnika iz znanstvenog područja tehničkih znanosti izabran je prof. dr. sc. Marko Čanđija s Tehničkog fakulteta.

Potvrđeni su izbori pročelnice Odjela za informatiku izv. prof. dr. sc. Patrizie Poščić te pročelnika Odjela za matematiku prof. dr. sc. Deana Crnkovića.

U trajno znanstveno/umjetničko-nastavno zvanje redovitog profesora potvrđen je izbor red. prof. art. Emilije Duparova s Akademije primijenjenih umjetnosti, prof. dr. sc. Svjetlane Hess s Pomorskog fakulteta, prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak s Medicinskog fakulteta te prof. dr. sc. Svjetlana Feretića s Građevinskog fakulteta.

Izbor na razdoblje od 5 godina potvrđen je izv. prof. dr. sc. Zvonku Čapku s Ekonomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Miranu Hessu, izv. prof. dr. sc. Draganu Martinoviću i izv. prof. dr. sc. Mati Tudoru s Pomorskog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Željku Županu s Medicinskog fakulteta te izv. prof. art. Draženu Trogrliću s Akademije primijenjenih umjetnosti.

Rektorica Prijić-Samaržija izvijestila je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo odluku o zaustavljanju procesa donošenja izmjena i dopuna Zakona o znanosti i visokom obrazovanju te da se kreće s detaljnijim izmjenama.

Izvijestila je i o održanoj sjednici Rektorskog zbora u kolovozu, na kojoj su članovi iznijeli svoja nezadovoljstva kadrovskom i financijskom potporom MZO-a, kojom je zakočen razvoj sveučilišta. Članovi Rektorskog zbora ipak su zaključili da će kroz dijalog i suradnju s MZO-om raditi na poboljšanju kadrovske politike te da će zatražiti sastanak s premijerom Plenkovićem na kojem će zajednički zagovarati interese visokih učilišta: da se znanost i obrazovanje proglase strateškim ciljem kao što su to neki drugi aspekti te, posljedično, povećanje izdvajanja za znanost.

Rektorica je najavila svoje i sudjelovanje njena prorektorskog tima na vijećima sastavnicama, gdje će članovi vijeća imati priliku upoznati Rektorski kolegij sa svojim planovima, ciljevima i izazovima. Također je iskoristila priliku najaviti cjelodnevnu radionicu za članove Senata u listopadu na kojoj će biti definirani strateški ciljevi Sveučilišta s obzirom na Analizu petogodišnjeg ciklusa reakreditacije visokih učilišta 2010. – 2015. te preporuke temeljene na analizi financijskog položaja i financijskog poslovanja i održivosti organizacijskih rješenja i strateških razvojnih opcija Sveučilišta u Rijeci tvrtke Deloitte.

Rektorica je  najavila provedbu cjeloživotnog programa „Rukovođenje i strateško upravljanje u visokom obrazovanju“ sljedeći tjedan te osnivanje Intersektorskog vijeća Svučilišta u Rijeci za suradnju s NR Kinom koje će uključivati predstavnike PGŽ-a, Grada, gospodarske i društvene zajednice, a bavit će se primarno strateškim partnerstvima od zajedničkog interesa, razmjenom znanstvenika, stručnjaka i studenata, programima u kulturi te suradnjom u području sporta

Dana 20. rujna rektorica je kao počasna gošća pozvana na radni ručak u Veleposlanstvo Republike Slovenije u RH na kojem će, uz slovensku veleposlanicu, sudjelovati veleposlanici Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske, Italije, Mađarske i Slovačke u RH.

Prorektorica za studije i studente izvijestila je o upisnim rezultatima, migraciji sa sustava Mudri na sustav Merlin, održanom prvom sastanku Povjerenstva za znanstveno-nastavne, nastavne i stručne baze Sveučilišta u Rijeci, završnoj fazi pripreme Pravilnika o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika Sveučilišta u Rijeci.

Na sastanku o internacionalizaciji visokog obrazovanja održanom prošli tjedan u Ministarstvu najavljeno je da će do kraja kalendarske godine biti raspisan natječaj u ukupnoj vrijednosti od 50 milijuna kuna za razvijanje programa na stranim jezicima i programe u STEM području a na istom su sastanku sudionici upoznati sa zahtjevima Europske komisije vezane uz institucijske prilagodbe za nastavak jednakopravne dostupnosti EU fondova nakon 2018./2019.

Članovi Senata upoznati su s Nacrtom Strategije upravljanja rizicima Sveučilišta u Rijeci izrađenom na temelju materijala i smjernica koje je dostavilo Ministarstvo te Nacrtom Pravilnika o unutarnjoj reviziji Sveučilišta.

Predstavnici studenata izvijestili su o Kampu za brucoše koji će biti održan od 28. rujna do 1. listopada, raspisanim Natječajem za financiranje studentskih projekata te natječajima za izbor studentskog pravobranitelja i članove Domskog odbora.

U okviru tematske točke sjednice predstavnici tvrtke Deloitte prezentirali su preporuke utemeljene na analizi financijskog položaja i financijskog poslovanja i održivosti organizacijskih rješenja i strateških razvojnih opcija Sveučilišta u Rijeci. Tvrtka Deloitte utvrdila je stanje koje je nova Uprava Sveučilišta zatekla pri preuzimanju dužnosti, početna točka s obzirom na koju će se jasno moći odrediti postignuća nove Uprave te utvrditi strateški ciljevi i planovi za naredno razdoblje. 


 
 
 

Opća uredba europskog parlamenta i vijeća

Ove stranice koriste kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Ako se slažete s korištenjem kolačića kliknite 'Slažem se'.

Više o kolačićima
Više o privatnosti
Pogledajte uredbu (EU) 2016/679 europskog parlamenta i vijeća

EU Cookie Directive plugin by www.channeldigital.co.uk